Breaking news

Parlamentul European cere anchetă în România pentru închisorile CIA

loading...

Parlamentul European a adoptat vineri o rezoluție prin care cere României o anchetă în privința centrelor de detenţie ale CIA pe teritoriul țării.

inchisori cia in romaniaMinisterul Afacerilor Externe a luat notă de Rezoluţia adoptată la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri.

Autorităţile române nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”, se precizează în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Faţă de apelul adresat autorităţilor române în Rezoluţia respectivă de „a deschide rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă”, MAE precizează că aceste măsuri au fost deja luate, solicitarea respectivă fiind deja îndeplinită.

În acest sens, o Comisie de anchetă special dedicată verificării alegaţiilor invocate de Rezoluţie a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de anchetă l-a adoptat în 2008 arată clar că nu au existat baze secrete americane în România.

Totodată, MAE subliniază că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului.

Ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului. În acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegaţii de către autorităţile române responsabile.

loading...