Breaking news

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova

Parlamentul European a ratificat joi, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, la patru luni și jumătate de la semnarea documentului la Bruxelles.

iurie renita - ambasadaor moldovaAcortul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a devenit de azi, oficial și operabil, în ciuda opoziției Federației Ruse, ca urmare a votului din Parlamentul European.

Ministerul Afacerilor Externe salută aprobarea, la 13 noiembrie 2014, de către Parlamentul European, cu o largă majoritate de voturi, a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, acord ce include şi o componentă de liber-schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA). Votul favorabil acordat astăzi de Parlamentul European dă, încă o dată, recunoaşterea cuvenită opţiunii europene asumate de Republica Moldova – singura cale care poate să asigure tuturor cetăţenilor statului vecin un viitor previzibil, în demnitate, democraţie şi prosperitate. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că procesul de ratificare a Acordului de asociere va continua în ritm susţinut şi va fi finalizat cu succes, cât mai curând, în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, ca semn de sprijin concret al drumului european pe care s-a angajat Republica Moldova. România va continua să susţină, inclusiv prin sprijin financiar şi tehnic, procesul de implementare, de către autorităţile de la Chişinău, a Acordului de Asociere, astfel încât într-un viitor previzibil, pe care ni-l dorim cât mai apropiat, să poată fi atins obiectivul strategic fundamental al deplinei integrări europene a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte a fost semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014, şi a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014. O parte însemnată a Acordului, inclusiv componenta comercială/DCFTA, este aplicată deja provizoriu de către Republica Moldova de la 1 septembrie 2014.

România a fost primul Stat Membru UE care a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, la 3 iulie 2014.

>