Breaking news

Parlamentul European a aprobat rapoartele liberalei Ramona Mănescu, privind achizițiile publice

Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European a votat două rapoarte ale europarlamentarului liberal, Ramona Mănescu, care vizează simplificarea directivelor privind achizițiile publice.

Ramona Mănescu susține că acest vot arată dorința de eficientizare la nivelul întregii Uniuni a modului de gestionare și alocare a banului public, în general, și a fondurilor europene, în special.

„Atunci când vorbim despre fonduri structurale, precum și despre măsurile necesare pentru a asigura o rată de absorbție mai bună în statele membre, în afară de un pachet legislativ mai bun, avem nevoie de Directive mai simple, mai transparente și mai credibile în ceea ce privește achizițiile publice. Astfel, vom face un pas înainte înspre reducerea erorilor și neregulilor. În ceea ce privește amendamentele depuse pe marginea propunerilor de Directivă, unul dintre elementele de noutate constă în introducerea, pe lângă criteriul celui mai mic preț în alegerea contractantului și criteriul celui mai avantajos contractant din punct de vedere economic. Astfel, vom genera un impact pozitiv și din punct de vedere social, prin crearea de noi locuri de muncă, al condițiilor de mediu, precum și al susținerii mediului de afaceri și mă refer, aici, cu precădere la IMM-uri.

În ultimii ani achizițiile publice au reprezentat o problemă pentru țara noastră, guvernele precedente nefiind capabile să răspundă solicitărilor repetate ale Comisiei Europene de a simplifica legislația aferentă astfel încât să faciliteze o absorbție cât mai mare a fondurilor europene. Modificările aduse celor două Directive în domeniu, în cadrul Comisiei REGI a PE, vin în sprijinul României. În baza amendamentelor depuse, Guvernul și Parlamentul țării noastre vor putea să pună în aplicare, cât mai curând posibil, prevederile noilor Directive, reparând astfel greșelile făcute de Guvernele Boc/Ungureanu.

În timp ce pentru fondurile structurale și de coeziune există un set de norme comune, la nivel european, în ceea ce privește achizițiile publice există legislații diferite la nivelul statelor membre.

Tot în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost votată opinia privind dezvoltarea rețelelor de bandă largă și pentru infrastructurile de servicii digitale în domeniul telecomunicațiilor.

>