Breaking news

Parlamentul European a acceptat cererea Ucrainei de a adera la UE

Parlamentul European a acceptat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unei proceduri speciale de admitere, votată pe 1 martie 2022, transmite Agenţia de presă Nexta.

Volodimir Zelenski, s-a adresat, marţi, plenului Parlamentului European reunit în sesiune specială, prin intermediul unei videoconferinţe, fiind îmbrăcat în haine militare.

Nu ştiu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineaţă, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”, a afirmat liderul ucrainean.

Preşedintele Ucrainei a precizat că ceea ce se întâmplă în ţara lui este o tragedie şi ei luptă pentru pământul lor, libertatea şi viaţa lor. „Nimeni nu ne va dezbina, pentru că suntem ucraineni”, a adăugat el.

Astăzi dăm valoare vieţii, să fim egali. Ucrainenii sunt absolut incredibili”, a continuat şefului statului.

Președintele ucrainean a semnat pe 28 februarie, cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a declarat luni că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus Zelenski, luni dimineață, într-un mesaj televizat.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Un stat non-membru al Uniunii Europene care dorește să se alăture blocului comunitar trebuie să respecte un set de criterii, cunoscut sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile, prevăzute în Articolul 49 al Tratatului privind Uniunea Europeană, prevăd, printre altele, ca statele să respecte democrația, drepturile omului și statul de drept.

Potrivit normelor actuale, înscrise în Tratatul de la Maastricht și Criteriile de la Copenhaga stabilite în 1993 și completate apoi la Madrid în 1995, atunci când o țară solicită oficial aderarea, Consiliul UE este cel care mandatează Comisia Europeană să înceapă negocierile de aderare, în baza unui vot unanim din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Se deschid capitolele de negociere.

Odată încheiate negocierile, va fi semnat un Tratat de Aderare, care trebuie apoi ratificat de toate statele membre ale Uniunii, precum și de instituțiile Uniunii, ca și de țara candidată. Odată ce acest proces este finalizat, tara respectiva va adera la Uniunea Europeana la data specificată în tratat.

>