Breaking news

Parlamentul canadian la Ottawa, atacat de teroriști. Un militar canadian a fost ucis

Un bărbat înarmat a năvălit joi dimineață în Parlamentul canadian la Ottawa și a deschis focul, provocând moartea unui soldat canadian.

atac armat ottawa - canadaCentrul orașului Ottawa a fost complet izolat și invadat de sute de polițiști și trupe de comando puternic înarmate, sprijinite de vehicule blindate ușoare.

Autorul atacului armat ce a avut loc miercuri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian de 32 de ani considerat de serviciile de informații un “călător cu grad ridicat de risc” și căruia i-a fost retras recent pașaportul.

Apărarea antiaeriană americano-canadiană (NORAD) a fost pusă în stare de alertă pentru ‘a fi în măsură să răspundă rapid’ oricărui incident care ar putea fi legat de incidentul armat survenit miercuri la Ottawa.

Căpitanul Jeff Davis, un purtător de cuvânt al NORAD, a explicat totuși că ‘pentru moment, nu suntem la curent cu nicio amenințare care ar putea viza rețeaua aeriană’.

Poliția canadiană a ucis un trăgător și căuta încă unul sau doi indivizi înarmați, după ce un militar din paza Monumentului Eroilor a fost rănit grav de gloanțe și a decedat.

Michael Zehaf-Bibeau a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt și posesie de arme în 2003, potrivit canalului canadian CTV. El este de asemenea urmărit pentru posesie de stupefiante, în apropiere de Montreal și Ottawa.

Zehaf-Bibeau este suspectat de uciderea în apropiere de Parlament a caporalului Nathan Cirillo, care era de serviciu la monumentul eroilor din Ottawa, a declarat ministrul afacerilor externe John Baird.

Poliția din Ottawa a anunțat pe Twitter că investighează trei incidente armate produse miercuri în capitală, unul la monumentul eroilor lângă care stătea de gardă soldatul ucis, al doilea în clădirea Parlamentului și al treilea la un centru comercial din apropiere. Toate cele trei locuri sunt situate la distanțe de câteva sute de metri în centrul capitalei.

Premierul Stephen Harper se afla în momentul incidentului chiar în Parlament, unde asista la o reuniune a aleșilor din Partidul său conservator.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacurile teroriste armate asupra Parlamentului canadian şi Memorialului naţional de război din 22 octombrie 2014, soldate cu decesul unui militar canadian şi rănirea altor membri ai forţelor canadiene de ordine şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Canada, un aliat şi prieten apropiat al României.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a adresat omologului său, John Baird, o scrisoare prin care îl asigură pe acesta de solidaritatea României în aceste momente dificile şi transmite condoleanţe familiei îndoliate şi compasiune faţă de familiile celor răniţi .

România rămâne angajată ferm, împreună cu Canada şi toate statele democratice, în lupta împotriva extremismului şi terorismului internaţional care constituie o ameninţare la adresa valorilor democratice, libertăţii şi siguranţei cetăţenilor.

>