Breaking news

Parlamentarii și-au votat noul statut revizuit după cererea lui Băsescu

Parlamentul României a votat miercuri statutul senatorilor și deputaților, după ce acesta a fost revizuit la solicitarea președintelui Băsescu.

parlamentÎn favoarea adoptării noului statut revizuit, au votat  298 de parlamentari, 101 voturi au fost  „împotrivă” şi 36 de abţineri.

Principala modificare adusă la statut față de varianta votată în luna ianuarie, este aceea că parlamentarii pot să conteste în justiție o decizie de incompatibilitate formulată de ANI, în 45 de zile.

Băsescu solicitase în cererea de reexaminare a statutului ca un parlamentar să își piardă definitiv mandatul dacă nu contestă decizia ANI în decurs de 15 zile.

Această modificare a fost votată în plen cu 294 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” şi 16 abţineri.

PDL s-a opus adoptării acestei modificări, senatorul Cristian Rădulescu  precizând că astfel se introduce un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.

Legea va merge astfel la promulgare iar Băsescu este nevoit să semneze decretul, ne mai putând solicita o a doua revizuire.