Breaking news

Parlamentarii și-au votat din nou pensii speciale dar și majorare de salariu

Marţea neagră s-a repetat din nou în Parlamentul României. Aleşii neamului şi-au votat a doua oară pensiile speciale, catalogate de formatorii de opinie şi jurnalişti, drept „nesimţite”. Pe lângă pensiile speciale, parlamentarii şi-au votat şi majorarea indemnizaţiei cu 10%.

parlamentul romanieiParlamentarii şi-au făcut singur cadouri de Crăciun. Şi ce cadouri. Pensii speciale şi salarii majorate cu 10%.

Senatorii şi deputaţii şi-au votat pensiile speciale după ce au respins două cereri de reexaminare ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările în acest sens al legii statutului.

Proiectul pensiilor speciale prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

În plus, au schimbat modul de a primi bani pentru transport, de acum încolo o vor face doar cu deconturi pe proprie răspundere.

Şi asta pentru că s-a modificat legea statutului parlamentarilor. Această modificare prevede ca senatorii şi deputaţii să nu mai beneficieze de maşini de serviciu. În schimb ei vor avea o sumă de bani, stabilită de conducerea parlamentului, pe care o pot justifica printr-o declaraţie pe propria răspundere. Până acum erau obligaţi să aducă documente justificative.

Iohannis întorsese legea în Parlament susţinând că aceasta ar crea premisele unor cheltuieli arbitrare şi excesive.

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului Finanţelor că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare.

Senatul a solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.

Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului Finanţelor, soluţia adoptată la acel moment a fost una de compromis – majorare sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.

Şi pentru că bugetarii vor avea salariul majorat cu 10%, senatorii şi deputaţii s-au trecut şi ei în anexa legii şi astfel vor beneficia şi ei de această majorare a indemnizaţiei.

>