Breaking news

Parlamentarii români și-au votat pensii de lux

Senatorii și deputații și-au votat marți, pensii speciale de lux. În favoarea proiectului de lege au votat 303 parlamentari, iar 124 au fost împotrivă.

parlamentParlamentarii români și-au aranjat prin vot, o bătrânețe liniștită și lipsită de griji. Potrivit legii, în funcție de mandatele de deputat sau senator, parlamentarii vor primi o pensie specială, lunară, până la sfârșitul zilelor.

Proiectul de lege a fost adoptat marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și 2 abțineri.

PNL a susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce PSD, UDMR, PC și minoritățile naționale au susţinut aprobarea sa și au votat în consecință.

”În perioada activităţii parlamentare, deputaţii şi senatorii au un venit brut de circa 5.000 de lei. E cu mult surclasată de alte salarii bugetare. Parlamentarii nu au voie să aibă activităţi comerciale de niciun fel”, a spus Bogdan Niculescu Duvăz.

În timp ce senatoarea PC, Cristiana Anghel a spus că: Parlamentul are o cotă scăzută de credibilitate din cauza celor care au candidat pe listele USL şi acum se pupă cu PDL. Cei care sunt atât de populişti şi spun ”vai, ne pasă de cei de acasă”, oare aşa e? Ce afaceri aveţi, domnilor? Chiar veţi trăi din pensia asta amărâtă pe care o votaţi azi? Ne gândim că acest Parlament are o cotă scăzută de credibilitate, da. Dar e din cauza presei, care niciodată nu a prezentat sursele de finanţare. Această pensie este o recompensă a meritelor parlamentarilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

”Încă nu-mi vine să cred că în Parlamentul României dezbatem un astfel de proiect de lege. CÂnd aţi candidat, nu le-aţi spus cetăţenilor că aveţi în plan majorarea pensiilor parlamentarilor. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este nevoie de un Parlament puternic. Dar poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetăţenilor? Votând astfel de legi, veţi duce Parlamentul la cote de încredere atât de joase. Nu mai are legitimitate, autoritate. Poate fi un Parlament puternic acela care votează pe bandă rulantă ordonanţe de urgenţă, acela compus dintr-o majoritate care, la adăpostul votului secret, împiedică solicitările justiţiei? Peste 90% dintre pensionari beneiciază de o pensie pe baza principiului contributivităţii. De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemaţi să facem legi nu pentru noi, să ne rezolvăm probleme personale? Nu sunt un populist. În România, demnitarii şi funcţionarii publici sunt cei mai prost plătiţi din Europa, acesta este adevărul şi afectează instituţiile publice. Dar problema nu o rezolvaţi aşa, cu un proiect făcut pe ascuns, fără o dezbatere publică. Noi, parlamentarii, trebuie să fim oamenii cu cele mai adânci calităţi, sensibilitate. Dacă votaţi această lege, veţi da o probă de lispă de sensibilitate”, a spus Ludovic Orban, deputat PNL.

După ce legea va fi promulgată de Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

>