Breaking news

Park Geun-Hye, concediată de Curtea Constituțională din funcția de Președinte al Coreei de Sud

Prima femeie președinte din istoria Coreei de Sud, este destituită din funcție în  urma unui amplu scandal de corupție. Curtea Constituțională din Coreea de Sud a aprobat vineri destituirea lui Park Geun-Hye din funcția de Președinte al țării.  

Park Geun-HyeCu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale au validat destituirea adoptată pe 9 decembrie 2016 de către Adunarea națională,.

“Acțiunile lui Park Geun-Hye au adus o gravă atingere spiritului (…) democrației și statului de drept”, a declarat președintele Curții Constituționale, Lee Jung-Mi. “Președinta Park Geun-Hye (…) a fost concediată”, a anunțat el.

Park Geun-Hye trebuie să plece de la Casa Albastră, reședința prezidențială, iar în termen de 60 de zile vor fi organizate alegeri anticipate pentru funcția de Președinte al Coreei de Sud.

Park Geun-Hye își pierde imunitatea prezidențială, ceea ce o va expune la eventuale puneri sub acuzare.

Choi Soon-Sil, prietena președintei Coreei de Sud, a fost deferită justiției pentru că a cerut milioane de dolari marilor grupuri industriale.

Curtea Constituțională a fost de părere că Park Geun-Hye a încălcat legea deoarece i-a permis prietenei sale să intervină în treburile statului.

“Președintele trebuie să uzeze de puterea sa în conformitate cu Constituția și legile, iar detaliile activității sale trebuie să fie transparente, pentru ca poporul să îi poată evalua activitatea. Dar Park Geun-Hye a ascuns complet intervențiile lui Choi Soon-Sil în treburile statului, le-a dezmințit când au apărut bănuieli și chiar i-a criticat pe cei care au emis aceste bănuieli”, mai precizează Curtea Constituțională din Coreea de Sud.

>