Breaking news

Torționarul Alexandru Vişinescu va fi anchetat de Parchetul General

Parchetul General a solicitat dosarul torționarului Alexandru Vișinescu, vinovat de moartea a sute de deținuți politici în perioada comunistă la Penitenciarul de la Râmnicu Sărat.

alexandru visinescuDupă ce Tribunalul Militar s-a spălat pe mâini, precizând că anchetarea lui Alexandru Vișinescu nu este de competența sa, Parchetul General anunță că a preluat cauza torționarului.

Astăzi, 08.08.2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, împotriva numitului Vişinescu Alexandru, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluării în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi Criminalistică. Precizăm că, la data de 07.08.2013, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Şeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache a spus că nu-l va ancheta pe Vişinescu pe motiv că fapta s-ar fi prescris.

Întrebat de cazul Vișinescu, Băsescu a spus că: Torţionarul Alexandru Vişinescu trebuie să răspundă în faţa legii! Nu mă pot substitui nici procurorilor, nici judecătorilor. Niciodată nu e prea târziu să faci dreptate!

Parchetul General mai precizează că: În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză.

Alexandru Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.

>