Parchetul General a preluat dosarul privind prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

Procurorul General a dispus ca dosarul deschis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în lacul Siutghiol, prin prăbușirea elicopterului SMURD, soldată cu moartea a patru persoane, să fie preluat de Parchetul General.

parchetul general - ancheta elicopter smurd prabusit in lacProcurorul General, Tiberiu Nițu a dispus miercuri, ca dosarul să fie luat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti și dat la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 17 decembrie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 325 Cod procedură penală, preluarea de către Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol. Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs accidentul, de urmările grave ale acestuia, precum şi de volumul şi dificultatea administrării mijloacelor de probă”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Pe 15 decembrie, la câteva ore de la producerea catastrofei aviatice, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal). În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus, extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat.

Procurorii militari şi specialişti criminalişti au făcut, luni şi marţi, cercetarea la faţa locului şi au dispus măsurile procedurale necesare.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, că informaţiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

>