Breaking news

Parchetul a deschis un dosar penal privind încălcarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că  a fost deschis un dosar penal in rem privind încălcarea dreptului la vot, în Diaspora, la alegerile prezidențiale.

vot diaspora 2014Tiberiu Nițu a precizat jurnaliștilor aflați în fața sediului CSM, că dosarul penal a fost deschis în baza unor plângeri venite pe e-mail-ul Parchetului General.

Plângerile venite atât de la persoane fizice cât și de la instituții, vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din Diaspora.

În plângeri se reclamă încălcarea dreptului la vot al românilor din Diaspora la cele două tururi ale alegerilor prezidențiale desfășurate pe 2 și 16 noiembrie 2014.

Sesizările vin ca urmare a faptului că o parte din românii care au stat la cozi la secțiile de votare, nu au mai apucat să voteze până la ora 21.00, ora închiderii urnelor.

La cele 294 de secții de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe în Diaspora, în primul tur au votat  161.262 de români, iar în turul doi s-a înregistrat un număr record de români care au putut să-și exprime votul: 378.811 de români.

Președintele Înaltei Curți, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidenţial, că „strict pe lege” se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea.”Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă”, a spus Stanciu, înaintea şedinţei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.