Breaking news

Părăsiți de guvern, sportivii își plătesc singuri cazarea

 

Dezvoltarea armonioasă a unui copil este direct dependentă de activitățile fizice întreprinse de acesta. Există numeroase beneficii pe care practicarea unui sport le poate aduce atât copiilor cât și adulților. Exercițiile fizice joacă un rol extrem de important în viața copiilor fiindcă sunt promotorii sănătății fizice și psihice, armonia dintre aceste două oferind mai multă creativitate, dinamism. În contemporaneitate tot mai mulți copii petrec timp în fața televizorului sau a computerului, iar aceste lucruri îi pot afecta negativ în timp.  Fie că alegi să-ți duci copilul la un sport de echipă sau solo, este o activitate foarte plină de satisfacții pentru el, deoarece  își dezvoltă multe calități care contribuie la mișcarea sa în faza următoare de dezvoltare. Copiii învață abilități de comunicare, leadership, lucru în echipă și calități care îi vor ajuta în școală, în viitoarele cariere și în relațiile cu ceilalți în societate.  Un alt beneficiu care ajută la dezvoltarea copilului este creșterea încrederii în sine iar critica constructivă îl va ajuta să se perfecționeze constant.

Există însă unele impedimente pentru care nu toți copii practică un sport, mai ales la nivel de performanță. Aspectele financiare pot fi de foarte multe ori o povară mai ales că sportivii își achită singuri cazarea, consumatiile alimentare. Pe lângă plata antrenamentelor săptămânale, competițiile sportive sunt uneori acut nefinanțate de către instituțiile abilitate și pun sportivii în situația de a achita absolut orice tip de serviciu ar beneficia. Ce înseamnă să ai un copil sportiv? Rămâi cu noi pentru a vedea costurile.

Sporturile de performanță subfinanțate

Costurile mult prea mari pentru practicarea unui sport pun părinții în imposibilitatea de a le oferi copiilor această șansă la sănătate și dezvoltare armonioasă. Care sunt costurile? În speță, un părinte care are un copil ce realizează sport de performanță plătește: abonamentul lunar pentru antrenamente (diferă suma în funcție de sport), echipament, cantonamente, vizite medicale de 2 ori pe an, cazarea și mâncarea la competițiile sportive. La toate acestea se mai adaugă și taxele pentru implicarea la meciurile oficiale (taxe care sunt plătite la federație). Costurile lunare pot depăși suma de 2000-2500 de lei. Într-o zonă ca București s-ar putea ca aceste costuri să fie nesemnificative. Dar ce ne facem cu un copil talentat născut într-o oarecare comună din România fără venituri suficiente în familie?

Decalaje în accesul la educație și poverile financiare ale părinților

Atât timp cât în competițiile sportive copii își plătesc singuri serviciile de cazare și alimentația aferentă, cu siguranță se resimte lipsa implicării statului în tot ceea ce înseamnă sport de performanță. Cu toate acestea situația este cu adevărat tristă în zonele în care nu există la școli nici măcar săli de sport sau încălzire centrală. Ce ne facem cu aceste decalaje evidente care vor forma viitorii adulți ai societății? Ei bine, cu siguranță resurse financiare s-ar găsi pentru eliminarea treptată a acestor inegalități. Deși există proiecte naționale care reglementează direcțiile de acțiune, generații de copii trăiesc cu lipsuri imense atât în mediul educațional cât și acasă. Vorbim concomitent și despre o inegalitate de șanse care se reflectă în decalajele socio-economice ale regiunilor din România. Educația, pilonul fundamental al oricărei societăți, este la noi supusă principiilor birocratice care mai mult inhibă potențialul creator al elevilor și studenților, decât să-l stimuleze. Practic, părăsiți de guvern și de finanțarea instituțiilor statului, sportivii își plătesc din propriile buzunare cazarea, alimentația pentru a se întoarce acasă cu medalii care să le certifice performanța. În acel moment se trezește simțul de mândrie națională și sunt doar felicitați. Ce se întâmplă după? Mai nimic, nu se observă schimbări în modul de abordare al lucrurilor și asta ne face vulnerabili în fața propriilor talente.

MRG Apartments susține sportul românesc

MRG Apartments, o societate cu 100% capital românesc, susține micii sportivi cu reduceri semnificative la serviciile de cazare în București. “Dacă guvernul nu se implica, noi simțim nevoia de a susține sportul românesc și pe micii sportivi” a declarat CEO-ul companiei care deține apartamente și garsoniere în regim hotelier București.

>