Breaking news

Papa Ioan Paul al II-lea, beatificat de Biserica Catolică

Papa Ioan Paul al II-lea, fost Suveran Pontif ce a condus Biserica Catolică timp de 26 de ani, a fost beatificat. La ceremonia religioasă desfășurată în piața San Pietro din Vatican au fost prezenți peste un milion de pelerini.

papa ioan Paul al II-leaCoşciugul fostului suveran pontif a fost exhumat din cripta de sub basilica San Pietro, pentru a fi amplasat în faţa altarului. După slujba de beatificare, coșciugul va fi mutat în altă parte a basilicii.

Primul miracol atribuit Papei Ioan Paul al II-lea, de către Biserica Catolică, a fost vindecarea inexplicabilă a unei călugăriţe din Franţa, bolnave de Parkinson.

Beatificarea reprezintă recunoașterea Bisericii Catolice acordată unei persoane decedate care a intrat în Rai și reprezintă cel de-al treilea pas din cei patru către  canonizare. În cazul lui Ioan Paul al II-lea, pentru a fi declarat sfânt, Vaticanul ar trebui să-i mai atribuie încă un miracol.

Aproximativ 90 de delegații oficiale au fost prezente la ceremonia de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea. România este reprezentată la ceremonie de ministrul de externe  Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române l-a cunoscut personal pe fostul suveran pontif, în anii când a condus ambasada României de la Vatican, având o contribuţie importantă la realizarea vizitei istorice în ţara noastră a papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999).

În cei 26 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat numai puțin de 1,340 de persoane, cifră care depășește numărul tuturor beatificărilor realizate de predecesorii săi.

Actualul Papă, Benedict al XVI-lea, a eliminat obiceiul de a ţine ritualuri de beatificare la Vatican, prezidate de Papă. Acum, ele pot avea loc în locul în care a trăit cel care va fi beatificat, iar cel desemnat să prezideze ceremonia este cardinalul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, ca delegat papal.  Ceremonia de beatificare a lui Papa Ioan  Paul al II-lea va fi oficiată de Papa Benedict.