Breaking news

Papa Francisc, vizită istorică în România, la 20 de ani de la primul Suveran Pontif care a păşit pe tărâm românesc

Papa Francisc a sosit pentru prima dată în România. Suveranul Pontif efectuează o vizită de stat şi una liturgică, ce se întinde pe trei zile, timp în care va ajunge de la Bucureşti, la Bacău, Miercurea Ciuc, Şumuleu Ciuc şi Blaj.

La 20 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif, în România, Papa Francisc a sosit la Bucureşti, pe Aeroportul Otopeni, unde a fost întâmpinat de Preşedintele României, Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen Iohannis.

De la Otopeni, delegaţia de la Vatican, împreună cu Papa Francisc, a urcat în maşini pentru a merge la Cotroceni. Suveranul Pontif s-a urcat într-un Logan simplu de culoare bleumarin, cu numărul SCV-1/ In Papa mobilul Duster alb SCV-2 va urca după vizita de la Cotroceni.

Papa Francisc a salutat în limba română Garda de Onoare de la Palatul Cotroceni, spunând un hotărât „Bună ziua!” în faţa militarilor.

Papa Francisc a adresat, vineri, un prim mesaj în cadrul vizitei istorice desfăşurate în ţara noastră, precizând, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Adresez salutul meu cordial şi mulţumirile mele domnului preşedinte şi doamnei premier pentru invitaţia de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic şi pe membri societăţii civile. Pe fratele meu Daniel ţin să îl salut cu iubire frăţească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoţii şi toţi membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist”, a declarat Papa Francisc, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis i-a oferit Papei Francisc mai multe cadouri tradiţional româneşti. Printre ele se numără o minge şi tricou cu autograful lui Gheroghe Hagi, vâsla lui Ivan Pazaichin, CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu sau vinuri româneşti.

Suveranul Pontif a fost prezent, vineri, la Palatul Patriarhal din Bucureşti, unde a avut o întâlnire privată de aproximativ 30 de minute cu Patriarhul Daniel şi apoi o întrevedere cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Daniel a amintit, în discursul său cu prilejul vizitei Papei Francisc la Palatul Patriarhal, şi de vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi a Patriarhului Teoctist de la Bucureşti, pe care i-a caracterizat ca fiind apărători ai credinţei creştine.

„Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist ca episcop în România au avut o experienţă spirituală comună şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea întâlnirea lor la Bucureşti în zilele de 7-9 mai 1999 a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Atât Papa Ioan Paul al II-lea cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos cel răstignit şi înviat. În acest sens, predecesorii noştri ne chemă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine. Într-o Europă foarte secularizată pentru a transmite tinerei generaţii credinţa, iubirea, milostiva lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane”, a spus Patriarhul Daniel, în discursul său cu prilejul vizitei Papei.

De la ora 17.00, Papa Francisc, alături de Patriarhul Daniel, au mers la Catedrala Mântuirii Neamului pentru a ţine prelegeri şi a spune Rugăciunea Tatăl nostru.

Duminică, vizita se va încheia pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, unde pontiful va beatifica şapte episcopi greco-catolici martiri.