Breaking news

Papa Francisc a oficiat prima sa slujbă de Înviere a Domnului la Vatican

loading...

Papa Francisc a celebrat în această noapte, prima sa slujbă de Înviere a Domnului la Vatican în sâmbăta sfântă, cu priveghi şi rugăciuni.

papa francisc slujba pasteCatolicii din toate colțurile ale lumii sărbătoresc Învierea Domnului. Paștele catolicilor vine cu cinci săptămâni mai devreme față de cel ortodox.  Acesta este cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici.

În prezența a peste 100.000 de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru de la Vatican, Papa Francisc a celebrat prima sa slujbă de Înviere a Domnului.

Papa Francisc a început să celebreze slujba în Bazilica Sfântul Petru, cuprinsă de întuneric şi linişte, reamintind de perioada dintre răstignirea lui Hristos în Vinerea Mare şi învierea din duminica Paştelui.

Unul dintre cele mai dramatice momente ale serviciului din sâmbăta sfântă /Vigilia Pascală/ – când papa va împărţi credincioşilor Lumina lumânării sale şi întreaga bazilică se va ilumina – a fost scurtat în acest an ca şi unele citiri din Vechiul Testament.

Vaticanul a declarat că aceste dispoziţii sunt în concordanţă cu dorinţa lui Francisc ca liturghia să nu ţină prea mult timp.

În Sâmbăta Mare, piatra mormântului a fost dată de-o parte, iar Isus Hristos a înviat din morţi şi s-a arătat viu ucenicilor săi şi Mariei.

Pelerinii de la Vatican au aprins lumânările pascale, au cântat şi au ascultat lecturi din Vechiul Testament şi din Evanghelia Învierii.

Tot  în duminica Paştelui, în faţa credincioşilor, Papa Francisc va celebra Mesa de Înviere, în piaţa San Pietro. Apoi, de la balconul bazilicii va rosti pentru prima oară, în calitate de cap al bisericii catolice, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea “Urbi et orbi”. Suveranul Pontif se va adresa în zeci de limbi atât pelerinilor sosiţi la Vatican cât şi credincioşilor din întreaga lume.

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian