Breaking news

Pacienții din România, bolnavi de tuberculoză au nevoie de tratament!

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății si ale Programului National de control al tuberculozei, în țara noastră sunt diagnosticați cu TB-MDR (tuberculoză multidrog rezistentă) peste 1400 de bolnavi.

Anual  700 de persoane se îmbolnăvesc cu această boală al cărui tratament durează 2 ani. O parte din ei au fost tratați printr-un proiect al Fondului global care a asigurat medicamentele specifice si consiliere psihologică, proiect care se termina la 30 septembrie 2012.

Ceilalți au fost tratați cu medicamentele disponibile în  Programul Național de control al tuberculozei, deseori inadecvate specificului rezistențelor microbilor cu care pacienții sunt infectați, motiv pentru care există diferențe statistice semnificative între cele două grupuri.

Dintre pacienții care au început tratamentul în 2008, dintre cei tratați în cadrul Programului Național  20% s-au vindecat, 24 % au murit, 20% au intrerupt tratamentul , iar 29% dintre ei au suferit un esec terapeutic.

Din cei tratati in cadrul proiectului finantat de Fondul global  67% s-au vindecat, 10% au murit, 10% au intrerupt tratamentul, iar 13% au avut eșec terapeutic.

Exista pacienti cu o forma si mai grava de tuberculoza, XDR, care nu beneficiaza de toate medicamentele pentru aceasta boala in mod gratuit, cum ar fi Linezolidul, pe care sunt nevoiti sa-l cumpere pentru a-și salva viata, dacă și-l pot permite sau să sufere un eșec al tratamenului dacă nu pot.

“Solicităm autorităților să aceeași șansă la tratament pentru pacienții tratați în cadrul Programului Național. Diagnosticul precoce și tratamentul modern le crește acestor pacienți considerabil șansa la viață. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne și rapide. Impactul tuberculozei cu multidrog rezistenta este imens asupra bolnavului. Este afectata starea fizica, psihica, familia si cariera, se experimenteaza deseori excludere sociala. Este imperios necesar ca statul roman sa se implice activ in controlul adecvat pentru aceasta boala, inclusiv in rezolvarea aspectelor sociale ce favorizeaza aparitia si mentinerea imbolnavirii cu TB-MDR”a declarat psiholog Catalina Constantin, vicepresedintele Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrogrezistenta.

Tuberculoza cu multidorgrezistentă (TB-MDR) este o formă gravă de tuberculoză în care microbul a căpătat rezistența la cel putin 2 tuberculostatice.  Orice persoană cu imunitatea scăzută se poate îmbolnăvi!