Breaking news

Paștele 2011: tradiție sau ocazie de giftuire cu drob de miel și ouă roșii!?

Paștele la români mai reprezintă ziua învierii lui hristos sau este doar un bun prilej de pertrecere și îndestulare cu bucate alese?!

masa-pasteOdată cu venirea primăverii, românii ortodoxi sărbătoresc Sfintele Paști, când potrivit Bibiliei Isus a fost răstignit pe cruce și a înviat a treia zi. Astăzi prea puțini mai asimilează Paștele cu Învierea Domnului și cu tradiția străveche. Totul pare a fi un automatism lipsit de însemnătate biblică și o bună ocazie de shopping și de îndestulare cu bunătăți.

Potrivit tradiției culinare la români, de Paște, mai tot românul ar trebui să aibă pe masă bucate tradiționale precum: ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la Biserică are loc Prohodul.

În comunităţile tradiţionale, ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar, oricum, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitură (de obicei, bărbatul mai în vârstă), ce părţi ale ouălor să fie lovite, ciocnitul să fie „pe luate”, „pe schimbate”, „pe văzute” sau „pe nevăzute”. Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.

După slujba de Înviere de la miezul nopţii, are loc de loc prima masă de Paşte în familie.

Obiceiurile de Paşte nu diferă mult de la o zonă a lumii la alta, ci ţin în special de specificul gastronomic. Cel mai des, aceste mâncăruri sunt binecuvântate la biserică, alături de ouă şi carne.

În prima zi de Paşti, exista obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roşii şi bani de argint sau de aur, crezându-se că toţi vor fi astfel sănătoşi şi prosperi.

Iepuraşul de Paşte este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus după Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, pe la 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.

Printre alte simboluri ale Paştelui se mai numără liliacul, expresie a purităţii, şi fluturele, a cărui ieşire din crisalidă în altă formă aminteşte de Învierea lui Iisus Hristos.