Breaking news

Ovidiu Puțura, fost secretar de stat la Justiție, arestat pentru luare de mită și trafic de influență

loading...

Judecătorul Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel București.

ovidiu putura - mitaOvidiu Puțura, judecător la Tribunalul Bistriţa, și fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, este acuzat de procurorii DNA de luare de mită și trafic de influență. Potrivit stenogramelor din dosar, Puțura a fost interceptat telefonic în timp ce amenința un judecător că îi rupe picioarele dacă nu dă o sentință așa cum dorea el.

”În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Puțura Ovidiu i-a promis suspectei Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei primise, inculpatul Puțura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei Iacob Corina să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția sa era reclamant recurent. În perioada 2013 – 2014, inculpatul Puțura Ovidiu a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, suportarea cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile”, se arată în rechizitorul DNA.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, în 2012, Alina Ofelia Puţura, soţia fostului secretar de stat în MJ Ovidiu Puţura, a revendicat în instanţă un teren de 916 metri pătraţi, în Bistriţa. Ulterior, Judecătoria Bistriţa a respins acţiunea formulată de Alina Puţura, iar Ovidiu Puţura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob şi ar fi discutat despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar.

Miercuri, CSM a anunțat că la solicitarea Ministerului Justiției, a dispus încetarea detașării judecătorului Ovidiu Puțura la Ministerul Justiției.

Ovidiu Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.
În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens.
În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală faţă de suspecta IACOB CORINA, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Suspectei IACOB CORINA i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Decizia de azi a Curții de Apel București nu este definitivă, dar executorie. Ovidiu Puțura poate face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

loading...