Breaking news

Osama Bin Laden, împuşcat în cap de trupele SUA. Derularea evenimentelor pe ore

Osama Bin Laden este mort. Teroristul Al-Qaeda a fost împuşcat în cap, în cadrul unei acţiuni întreprinse de forţe americane.

osama-bin-laden-mortBin Laden a fost ucis de trupele Statelor Unite, lângă Islamabad. Trupul lui Osama Bin Laden se află în posesia SUA.

În faţa Casei Albe s-a adunat o mulţime de oameni care aplaudă şi celebrează uciderea teroristului în cadrul unei operaţiuni a Statelor Unite. Se pare ca Ayman Al-Zawahiri, al doilea om ca importanţă din Al-Qaida, nu a fost ucis.

Click aici pentru a urmari in direct evenimentele reflectate de Al-Jazeera, in limba engleza.

UPDATE ora 6.45: Barack Obama a declarat că în urma unor informaţii conform cărora Bin Laden se ascundea în Pakistan, au fost trimise trupe care l-au ucis. Trupele au avut comandă să-l captureze pe terorist viu sau mort. Bin Laden a fost ucis undeva în apropierea localităţii Islamabad, capitala Pakistanului.

UPDATE ora 6.56: Al-Jazeera titrează: “Surse SUA au declarat pentru Reuters că Bin Laden a fost ucis într-o casă din afara Islamabadului. Trupul lui este în posesia SUA”. Unul dintre corespondenţii Al-Jazeera în Kabul, capitala Afganistan,  a spus pentru postul de televiziune la care lucrează că oficialii afgani au confirmat că Osama Bin Laden a murit şi că trupul său este în posestia forţelor SUA.

UPDATE ora 7.15: Preşedintele american Barack Obama a vorbit despre operaţiunea în care a fost ucis teroristul Osama Bin Laden.

barack-obama-live-osama-bin-laden-mortAstăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama Bin Laden, teroristul responsabil de moartea a mii de oameni nevinovaţi” a declarat Barack Obama, citat de Al-Jazeera. “Astăzi, la comanda mea, forţele Statelor Unite au desfăşurat operaţiunea prin care l-au ucis pe Osama Bin Laden şi au preluat trupul lui. […] Moartea lui Bin Laden marchează cea mai importantă realizare de până astăzi împotriva Al-Qaida. […] Trebuie să reafirmăm faptul că Statele Unite nu se află în război cu Islamul. Bin Laden nu era un lider musulman. De fapt, Bin Laden a măcelărit foarte mulţi musulmani” a mai spus preşedintele Barack Obama, conform Al-Jazeera.

UPDATE ora 7.20: Ca urmare a uciderii lui Osama Bin Laden, în Statele Unite ale Americii va creşte nivelul de alertă privind posibilitatea de atacuri teroriste.

UPDATE ora 7.35: Agenţia de presă Reuters titrează: “Zawahiri, numărul 2 din Al-Qaeda, va fi cel mai probabil succesorul lui Bin Laden”. Titlul publicat de Reuters lasă să se întrevadă faptul că Ayman Al-Zawahiri nu a fost ucis în cadrul operaţiunii SUA. Ayman Al-Zawahiri s-a născut în Egipt şi este al doilea terrorist din cadrul Al-Qaeda, după Osama Ben Laden.

UPDATE ora 7.44: AFP citată de BBC informează că în cadrul operaţiunii au fost ucise 4 persone, între care şi liderul terrorist Osama Bin Laden.

UPDATE ora 7.52: Reuters îl citează pe Barack Obama, precizând că Osama Bin Laden a fost ucis prin foc deschis. Se infirmă astfel că ar fi fost vorba despre un bombardament, aşa cum s-a speculat iniţial.

UPDATE ora 8.11: Unul dintre corespondenţii CNN declară ca mulţimea aflată în faţa Casei Albe scandează “Yes We Can!”, sloganul folosit de preşedintele Obama în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Analiştii afirmă că evenimentele de astăzi ar putea duce la o creştere a cotei de popularitate a preşedintelui Barack Obama, a cărui imagine avusese de suferit în ultima vreme, din cauza situaţiei economice dificile pe care o traversează SUA.

UPDATE ora 8.26: CNN vehiculează informaţii conform cărora Bin Laden ar fi fost împuşcat în cap. Associated Press titrează: “ Pe baza unor informaţii furnizate de deţinuţi aflaţi în custodia SUA, serviciile de informaţii ştiau de mai mulţi ani că Bin Laden avea încredere foarte mare într-un curier anume al organizaţiei teroriste Al-Qaeda. Se bănuia că acesta locuia alături de Bin Laden, în ascunzătoarea sa. În luna noiembrie 2010, serviciile de informaţii au aflat unde locuia curierul. Era vorba despre o fortăreaţă uriaşa compusă dintr-un ansambul de clădiri, aflate într-o suburbie suprapopulată a Islamabadului. Fortăreaţa era înconjurată de pereţi înalţi de 5,5 metri, deasupra cărora era sârmă ghimpată. Fortăreaţa avea două porţi de securitate, iar în interior nu a fost găsit niciun telefon sau conexiuni la internet.”

UPDATE ora 8.50: Ministrul de Interne al Indiei, P. Chidambaram, spune că uciderea lui Osama Bin Laden lângă Islamabad demonstrează faptul că Pakistan oferă “adăpost” teroriştilor, informează AFP.

32-osama-bin-laden-impuscat-in-cap-de-trupele-sua-mii-de-americani-sarbatoresc-in-fata-casei-albe

UPDATE ora 9.51: A apărut prima imagine în care ar fi cadavrul lui Osama Ben Laden. Analiştii spun că imaginile cu Bin Laden mort ar încălca una dintre prevederile Islamului, însă se consideră inevitabilă publicarea unor fotografii care să dovedească uciderea teroristului Al-Qaeda. În imaginea alăturată, preluată de mai multe portaluri de ştiri din lume, este un bărbat ucis, cu barba neagră.

UPDATE ora 10.16: CNN a primit informaţii conform cărora trupul lui Osama Bin Laden ar fi fost deja aruncat în mare. Dacă informaţiile furnizate către CNN sunt adevărate, ar însemna că nu este posibilă autopsierea cadavrului.

UPDATE ora 15.00: Televiziunea France 24 a adus dovezi că în fotografia cu bărbatul mort nu este Osama Bin Laden. Click aici pentru detalii şi imaginea cu realizarea trucajului.


LIVE evenimentele privind uciderea lui Osama Bin Laden, la Al-Jazeera (en)

.

.

.

.

al-jazeera-bin-laden-mort-washington-dc

Multimea adunata in fata Casei Albe din Washington DC. Americanii celebreaza tarziu in noapte uciderea lui Osama Bin Laden.

.

.

.

.

.us-reaction

.

..

.

Cetăţenii americani sunt entuziasmaţi de uciderea teroristului Osama Bin Laden, deşi victoria s-a petrecut abia după 10 ani de la atentatele de la 1 seprembrie 2001.

1al-jazeera-osama-bi-laden

.

.

.

.

.

.

Fotografia în care se presupune că este cadavrul lui Ben Laden, difuzată de o televiziune arabă.

.

.

.

.

.

.

.

.

reactia-americanilor-osama-bin-laden-impscat-in-cap.

.

.

Americanii simt că s-a făcut dreptate. În mai multe oraşe ale Statelor Unite au ieşit pe străzi tineri care scandează şi aplaudă.