Breaking news

Creștintii ortodocși și catolici prăznuiesc azi Boboteaza

loading...

Milioane de credincioși din lume celebrează astăzi Botezul Domnului, sărbătoare numită popular în România, Bobotează.

boboteazaBotezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează se celebrează în fiecare an pe data de 6 ianuarie.

Botezul Mântuitorului în Iordan, realizat de către Sfântul Ioan Botezătorul, poartă și denumirea de “Epifania” sau “Teofania”, termeni care provin din limba greacă și înseamnă „arătare”, „descoperire„.

Sfantul Ioan Gură de Aur spune că Hristos ”n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat.

Dacă azi Biserica Ortodoxă celebrează botezul lui Iisus în râul Iordan de către proorocul Ioan Botezătorul, în Biserica Catolică de rit latin sărbătoarea Epifaniei Domnului aminteşte de vizita magilor la Pruncul Iisus.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor “Agheasma Mare”, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primeşte germenii noii creaţii, transfigurată prin sfinţirea apelor).

În unele zone ale ţării, episcopii locului aruncă în râuri sau în mare o cruce pe care mai mulţi bărbaţi se întrec să o aducă la mal, învingătorul bucurându-se de o imunitate sporită faţă de boli.

Preoţii parohi vizitează în ajun casele credincioşilor (“merg cu botezul”), pe care le binecuvântează prin stropire cu apă sfinţită. Sărbătoarea Bobotezei a mai primit şi numele de sărbătoarea luminilor sau a luminării, pentru că prin contactul cu apa sfinţită creştinii îşi asumă o umanitate pozitivă, “prin înnoirea Duhului Sfânt”, botezul fiind rânduiala iniţierii în creştinism şi primirii în Biserică.

De Bobotează se crede că se deschide cerul şi animalele vorbesc şi că oamenii, în ofensiva împotriva spiritelor rele, sunt ajutaţi de lupi, singurii care văd aceste spirite, le aleargă şi le sfâşie cu dinţii.

Astăzi, în toate bisericile din România se realizează slujba de bobotează, în urma căreia se sfințește apa numită și aghiasmă, pe care credincioșii o iau acasă  utilizând-o pentru purificarea locuinței, fiind utilizată și atunci când un membru al familiei este bolnav.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>