Breaking news

Ori pensii, ori autostrăzi

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri, la Timişoara, că deficitul mare al bugetului de pensii împiedică investiţiile publice de amploare, precum cele în autostrăzi.

isarescu“Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contribuţii, iar atâta timp cât productivitatea este scăzută, nu are cine să contribuie, iar atunci nu poţi plăti şi pensii şi construi şi autostrăzi pentru că o să crească deficitul bugetar. Ori plătim pensiile ori construim autostrăzi”, a explicat guvernatorul BNR.

Deficitul bugetului de pensii este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat, din care se finanţează ministerele, ceea ce reduce cota care le revine.

Guvernatorul BNR a subliniat că sistemul de pensii din România nu este funcţional, anul trecut, deficitul bugetului public de pensii ajungând la 1,5 miliarde euro.

“În momentul de faţă, nu ai cum să construieşti autostrăzi cu un deficit în bugetul de pensii care absoarbe toate disponibilităţile din bugetul centralizat”, a concluzionat Isărescu.

Isărescu a reamintit că România trebuie să îşi reducă deficitul spre 3% din PIB, plafon stabilit de pactul de stabilitate al UE,  necesar pentru intrarea ţării în zona euro.

>