Breaking news

Orfelinatul groazei. Doi copii s-au sinucis la Craiova.11 copii au fost internați cu forța la nebuni

O fetiță de 14 ani s-a spânzurat, săptămâna trecută, pentru că Asistența Socială de la Craiova au luat-o cu forța de la asistenta socială care o crescuse timp de 11 ani. La cinci zile de la tragedie, un băiat de 19 ani, din același orfelinat de la Craiova, s-a aruncat de la etajul opt al blocului și a murit pe loc. După cele două sinucideri, 11 copii din centrul de plasament de la Craiova au fost internați cu forța la nebuni.

Cristina Drodar - nicolae cristeaSistemul social ucide în România. Cristina Drodar, în vârstă de doar 14 ani, răpusă de durere că, după 11 ani în care crescuse alături de o asistentă maternală căreia îi spunea mamă, statul a decis să o readucă la orfelinat.

În urmă cu cinci zile, fetița nu a mai suportat dorul de mamă și s-a spânzurat de ţeava de gaze din centrul de plasament pentru că de doi ani de zile fusese luată de lângă asistenta maternală care o crescuse 11 ani.

Cristina Drodar a fost luată în plasamanet, încă de când avea şapte luni, de o familie din Craiova, însă, în urmă cu doi ani, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au decis să îi retragă atestatul asistentului maternal, invocând motivele de sănătate ale femeii.

După ce a fost forțată să se reîntoarcă în centrul de plasament, Cristina a suferit o depresie cruntă şi, în urmă cu cinci zile, s-a spânzurat de o ţeavă de gaz, în spatele blocului unde locuia, aflat în administrarea Direcţiei de Protecție a Copilului Dolj.

Cristina a lăsat un bilet de adio înainte să îşi pună capăt zilelor, scriind: „Mami, te iubesc! De ce nu aţi luptat suficient pentru mine?”

Duminică, de Sfântul Nicolae, un alt tânăr în vârstă de 19 ani, aflat în grija aceluiaşi centru social din Craiova a decis să se omoare, aruncându-se în gol de la etajul zece al unui bloc în aflat construcţii, din Craiova.

Nicolae Cristea a lăsat un bilet de adio din care reiese durerea pe care o avea trăind în Centru şi lipsa de afecţiune cu care se confrunta.

Nicolae Cristea era prieten foarte bun cu Cristina. Moartea tragică a acesteia l-a afectat crunt și pe el și a decis să se sinucidă.

Tânărul de 19 ani mai avusese trei tentative de suicid. Depresia băiatului s-a accentuat profund în momentul în care a aflat ce s-a întâmplat cu cea mai bună prietenă a lui, Cristina.

Cu 24 de ore de ore înainte să se arunce de pe bloc, Nicolae a scris pe pagina lui de Facebook:  „Suferinţa din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Aşa că preţuiţi viaţa, pentru că e una singură. Vă pup. Adio!”.

Mariana Voinea, asistentul maternal care s-a ocupat, timp de doi ani, de Nicolae, cu lacrimi în ochi, femeia a povestit că băiatul se simţea singur şi suferea enorm că a fost părăsit încă de la naşetere de familie.

Am vorbit pe data de 5 decembrie cu el la telefon, chiar de ziua lui. L-am chemat la mine, însă mi-a spus că nu îl lasă cei de la Centru să vină. Eu abaia azi (luni – n.r) am aflat că el s-a sinucis şi nu îmi vine să cred. De ce nu a intervenit nimeni să îi salveze viaţa? El a scris pe pagina lui de Facebook ce vrea să facă. Era un copil cuminte şi ascultător. Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj nu s-au implicat suficient în acest caz. El a mai avut trei tentative de suicid. Era trist şi neînţeles. Toţi copiii din casele de tip familial au nevoie de dragoste, iar acolo nu există aşa ceva”, a povestit femeia.

Nicolae Cristea era elev în clasa a XII-a la Liceul Industrial din Craiova şi este descris de profesori ca fiind un copil inteligent, însă mai tot timpul era trist.

În urma celor două tragedii care au avut loc în centrul social din Craiova, 11 copii instituţionalizaţi care locuiesc în casele de tip familial, au fost duși la Spitalul de Psihiatrie din Craiova.

Aneta Toma, femeia care a crescut-o timp de 11 ani pe Cristina, a povestit cu lacrimi în ochi că angajaţii Direcţiei pentru Protecşia Copilului Dolj i-au luat fata din răzbunare.

„După ce mi-au retras atestatul, i-am acţionat în instanţă şi, de atunci, au făcut tot posibilul să nu îmi pot lua fetiţa acasă. Timp de doi ani a suferit enorm, iar din această cauză s-a spânzurat. Cristina era viitorul meu şi viaţa mea. Sistemul a ucis-o. Mi-au spus că masa din bucătărie din casa mea este prea mică şi am fost nevoită să o schimb. În urma cu doi, mi-au spus că nu am suficient spaţiu unde să o cresc pe Cristina. Dar 11 ani nu au văzut acest lucru? Fetiţa avea camera ei, iar eu am făcut tot posibilul să îi ofer absolut totul. Am cerut să o primesc în plasament fără bani, dar nici aşa nu au vrut. Îngerul meu s-a sinucis când a aflat că nu mai poate să se reîntoarcă acasă”, a povestit Aneta Toma.

Colegii celor doi tineri care s-au sinucis au declarat că unii angajaţii din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului aveau un comportament verbal violent faţă de Cristina şi de Nicolae.

„Pe Cristina o jigneau tot timpul şi îi spuneau că a fost părăsită de toată lumea, iar lui Nicu îi spuneau că nu a fost dorit de la naştere de familie“, a povestit, sub protecţia anoinmatului, unul dintre prietenii celor doi tineri.

Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj se spală pe mâini și spun că nu au nicio vină pentru moartea celor doi copii și că au demarat o anchetă internă.

„A fost declanaşată o celulă de criză, însă la nivelul instituţiei nu are nimeni ce să îşi reproşeze. În cazul Cristinei s-a respectat legea, iar în cazul lui Nicu nimeni nu a ştiut că a mai avut trei tentative de suicid. Insitituţia noastră nu poate să monitorieze paginile de Facebook ale copiilor. Nu a ştiut nimeni că a postat pe internat că vrea să îşi pună capăt zilelor“, a spus Florin Stancu, şeful Direcţiei.