Breaking news

Orchestra Naţională Radio, aplaudată la scenă deschisă la Balcic

loading...

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare, a concertat sâmbătă, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Balchik Classic Days din Bulgaria.

orchestra radio romania la balcicOrchestra a susţinut un concert integral Mozart, cu participarea a doi dintre soliştii concertişti ai instituţiei: pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru.

Cele câteva sute de turişti aflaţi pe malul Mării Negre au participat gratuit la acest eveniment care a avut loc pe scena Mistral, amplasată în aer liber, între două hoteluri.

„Este fabulos că aici, pe malul mării, se întâmplă aşa ceva. Sunt din Scoţia, prima dată la Balcic şi mi-ar plăcea să revăd şi mâine această orchestră minunată. Sunt sigură că şi Reginei Maria i-ar fi plăcut să asculte ce am ascultat noi în această seară. Mozart, în interpretarea unei orchestre din România, se potriveşte perfect cu acest cadru romantic, fost românesc”  a spus o turistă din Ucraina.

„Sunt din România, am venit în concediu în perioada asta special să ascult Orchestra Naţională Radio cântând în acest festival. Îi urmăresc peste tot şi ar fi fost păcat să nu acord o oră din concediul meu muzicii clasice” a fost părerea unei turiste românce.

În staţiunea în care se află castelul „Cuibul liniştit”, în care a locuit Regina Maria, Orchestra Naţională Radio a deschis festivalul cu Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, avându-l ca solist pe Gabriel Croitoru. Programul a continuat cu Concertul nr. 12 în La major pentru pian şi orchestră, al cărui solist, Horia Mihail a fost îndelung aplaudat şi s-a încheiat cu Simfonia nr. 29 în La major.

A fost un concert exact aşa cum mi-am dorit: lejer, frumos, cu public bucuros şi cu o orchestră pe scenă unită şi relaxată. Şi eu şi colegii din orchestră ne-am simţit extraordinar şi cred că asta s-a văzut”, a declarat dirijorul Tiberiu Soare la finalul concertului.

Exemplul oficialităţilor din Balcic ar trebui luat şi de edilii oraşelor de pe malul românesc al Mării Negre, pentru că, aşa cum am putut vedea aici, acest tip de concert în aer liber poate reprezenta un magnet care să atragă turiştii, indiferent de cât sunt de familiarizaţi sau nu cu muzica clasică”, a declarat directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Oltea Şerban Pârâu.

Festivalul Balchik Classic Days continuă pe Malul Alb al Mării Negre, aşa cum este denumit orăşelul Balcic datorită stâncilor din calcar care-l înconjoară, până pe 3 august.

loading...