Breaking news

Oltenii au bătut palma cu americanii ca să producă locomotive la Craiova

Oltenii de la Electroputere au bătut palma cu americanii de la Caterpillar Inc. pentru construcția de locomotive Terra Nova la Craiova.

locomotiva terra novaCaterpillar Inc., cel mai mai mare producător de motoare din Statele Unite ale Americii, și Electroputere VFU Craiova, membru al Grampet Group, au pus bazele unui parteneriat strategic pentru construcția și dezvoltarea de noi locomotive Grampet Group, cel mai mare holding feroviar privat din Europa Centrală și de Sud‐Est, și Caterpillar Inc., cel mai mai mare producător de motoare din Statele Unite ale Americii, au pus bazele unui parteneriat strategic pentru construcția și dezvoltare de noi locomotive.

Cele două societăți au colaborat în ultimul an pentru dezvoltarea unei noi Locomotive Diesel Hidraulice de 1260 Cai Putere, care a fost produsă la Electroputere VFU Craiova, urmând să continue parteneriatul pentru dezvoltarea unei locomotive și mai puternice. Evenimentul de lansare a noii locomotive a avut loc marți, 20 mai, în prezența dlui Allen Helton, manager în cadrul Caterpillar Inc.

Locomotiva se numeşte Terra Nova şi face parte dintre primele trei proiecte ale Caterpillar. În fapt, în Electroputere VFU Craiova s‐a creat o linie de fabricație pentru aceste locomotive care sunt proiectate pentru a fi utilizate pe căi ferate cu ecartament îngust, ecartament mediu, până la căi ferate largi. Este o locomotivă versatilă care poate funcționa oriunde la nivel mondial. Este o locomotivă a viitorului ce întruneşte condițiile stagiului 3B pentru emisii poluante care nu este încă obligatoriu în UE“, a declarat Grațian Călin, Vicepreședinte Grampet Group.

Locomotiva produsă în colaborare cu gigantul american va fi realizată în mod special pentru export, reprezentanții Electroputere VFU Craiova, estimând că vor fi produse un număr de 360 de locomotive în următorii 10 ani.

Proiectul noii locomotive de manevră conține numeroase inovații tehnice care au fost dezvoltate împreună cu specialiștii din SUA printr‐o strânsă și îndelungată colaborare între Electroputere VFU Craiova și Caterpillar.

Allen Helton, manager al Caterpillar Inc., a subliniat faptul că proiectul este important pentru compania pe care o reprezintă. „Este un proiect binevenit pentru Caterpillar şi Electroputere VFU. Motorul locomotivei este foarte fiabil, eficient şi prietenos cu mediul înconjurător. Este un proiect foarte important pentru Caterpillar și face parte din revitalizarea producției de locomotive în zonă”, a declarat managerul american, a cărui prezență la evenimentul de lansare întărește parteneriatul dintre cele două companii.

Caterpillar este cel mai mari constructor de motoare Diesel din lume, cu o vechime de peste 85 de ani, cu reprezentare mondială, care a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 66 miliarde de dolari, având peste 125.000 de angajați.