Breaking news

Octavian Bellu: La mondiale putem merge doar cu maxim 3 gimnaste

Situație fără precedent la lotul de gimnastică feminină al României. Doar două gimnaste au vârsta legală pentru a putea participa la Campionatul Mondial din luna octombrie.

octavian bellu - gimnasteOctavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului olimpic de gimnastică feminină, al României a declarat marți pentru exclusivNEWS.ro că în prezent la lotul de senioare sunt doar Larisa Iordache și Diana Bulimar.

Doar Larisa Iordache și Diana Bulimar, medaliate la Europenele de Gimnastică de săptămâna trecută la Moscova, vor participa și la Mondialele din toamnă.

Celor două gimnaste s-a putea să li se alăture și campioana olimpică de la Londra, Sandra Izbașa.

Deși la lotul de la Izvorani se află în pregătire și alte gimnaste cu potențial, acestea nu au încă vârsta legală de 16 ani pentru a putea participa la competițiile europene și mondiale rezervate senioarelor.

Nu mai e  nimeni, nu mai sunt decât cele două, nu mai e nimeni. În afară de Iordache și Bulimar nu mai sunt. Aici este problema vârstei. Dacă nu ai 16 ani nu poți participa la Mondiale. Pentru mondialul de la anul e mai important să ai niște fete, când sunt mondialele pe echipe. Anul ăsta sunt mondiale la individual. Deci în toamnă la mondiale vom merge doar cu cele două. Și asta din cauză că la lot nu sunt alte fetițe de 16 ani”, a declarat Octavian Bellu pentru exclusivNEWS.ro.

Antrenorul gimnastelor spune că așa se întâmplă de fiecare dată după un ciclu olimpic, când foarte multe gimnaste renunță la sportul de performanță. Octavian Bellu a precizat faptul că țări cu pretenții la medalie, precum Franța și Begia nu au participat deloc la Europenele de la Moscova, din cauză că nu aveau gimnaste pregătite și care să îndeplinească vârsta de concurs.

Celor două gimnaste, Iordache și Bulimar, li s-ar putea alătura campioana olimpică de la Londra, Sandra Izbașa. Însă, Bellu spune că participarea acesteia nu este sută la sută sigură și depinde de starea ei de sănătate, de motivație și de nivelul de pregătire.

Izbașa se pregătește pentru mondiale. Ea pregătește un aparat pentru mondiale, unde va merge dacă va ajunge la nivelul de formă maximă. La Sandra la 23 de ani, aproape pretențiile sunt în funcție de starea de spirit, de motivația pe care o are. Oricum ea ne-a surprins plăcut pentru că a accept să rămână în pregătire. Ce va putea face va depinde și de starea ei de sănătate și de motiv pe care o va avea ca să se pregătească în așa fel încât să se prez la mondiale cu pretenție la medalie. Altfel numai să-și treacă în palmares o participare la mondiale, nu are nevoie, că a fost la destule”, a precizat Octavian Bellu.

Cât privește rezultatele ce vor putea fi obținute de Bulimar și Iordache la Mondialele din toamnă, Octavian Bellu a ținut să precizeze că: la mondiale e mult mai greu. Nu ne facem speranțe. Mondialele sunt cu totul alt concurs. Acolo vor fi 4 chinezoaice, 4 americance, 4 rusoaice, competiția este în mod deschis. 

La Europenele de la Moscova, Larisa Iordache a câștigat trei medalii de argint și una de aur, iar Diana Bulimar una de argint și una de bronz.