Obiceiuri financiare bune în vreme de criză

Frica de a pica într-o criză personală, cum ar fi pierderea locului de muncă, sărăcia sau urgențele medicale este un coșmar pentru fiecare dintre noi. Astfel de evenimente cer schimbări majore și perioada de refacere este incredibil de stresantă.

Obiceiuri financiare bune in vreme de crizaAdesea, starea psihică ne afectează deciziile pe care le luăm, iar stresul, neliniștea și frica duc la decizii nu tocmai fericite. În astfel de situații, o minte limpede și o hotărâre fermă te vor ajuta să iei deciziile cele mai bune. O refinanțare a creditelor, plata datoriilor, consolidarea economiilor personale te vor ajuta să îți recapeți nu numai încrederea în sine, ci și balansul interior. Dacă vrei un credit de nevoi personale sau o refinanțare, găsești opțiuni de la mai multe IFN-uri pe www.credx.lv.

Trebuie să începi prin a identifica problemele care îți cauzează neplăceri și dificutăți financiare. Acestea vin, de obicei, ca efecte ale unei situații prelungite, iar rezolvările nu sunt „pe loc”. E ca și când un robinet ar picura. Dacă pui o oală sub el, rezolvi situația temporar. Dacă îl înlocuiești, rezolvi situația permanent. În loc să trăiești permanent cu stresul problemelor, mai degrabă rezolvi problema și scapi de griji.

Majoritatea problemelor pot fi identificate atunci când îți faci un buget și te ții de el. Acesta nu se face dintr-o dată. Notează-ți, timp de o lună, cheltuielile pe care le faci. Nu rata nici una. La finalul lunii, înainte de salariu, ia foile pe care ți-ai notat ce bani ai cheltuit și vezi care-ți sunt obiceiurile financiare. Împarte cheltuielile între cheltuieli obișnuite sau permanente, precum ar fi chiria, întreținerea, transportul (benzină, autobuz, tren), telefonul, rata la bancă etc. și cheltuielile ocazionale, ca mâncarea, ieșitul în oraș, reparațiile, îmbrăcămintea și încălțămintea.

Dintre cheltuielile permanente, sunt unele fixe, de care nu te poți atinge. Însă dacă abonamentul la telefon ți se pare prea scump, alege un plan tarifar mai ieftin sau treci pe cartelă. Dacă cheltuiești prea mult pe benzină, alege zile ale săptămânii în care să iei autobuzul sau metroul. La fel și în cazul cheltuielilor ocazionale, poți jongla cu ele în favoarea ta. Nu cumpăra mâncare prea multă, aceasta expiră repede și o vei arunca. Există versiuni mai ieftine și la fel de bune ale mâncărurilor scumpe. Renunță la a mânca în oraș. Cămășile pot fi spălate și călcate acasă, nu e musai să le duci la curățătorie. Orice poate fi adus la un stadiu de cheltuială rezonabilă.

Datoriile nu se rezolvă dintr-o dată. Încercarea de a plăti datoriile mari din prima nu este cea mai bună soluție. Dacă ai de plătit un credit imobiliar, vei constata că posibilitățile tale financiare nu sunt de ajuns pentru a-l acoperi pe termen scurt. Însă un card de credit sau un credit de nevoi personale sunt împrumuturi pe termen scurt cu care poți lucra mult mai eficient. Prima grijă este să acoperi cardul de credit. Acesta înseamnă câteva salarii, o sumă pe care ai luat-o cu dobândă mare însă care, odată acoperită, va fi o centură de siguranță bună de folosit doar în caz de mare nevoie. Creditul de nevoi personale poate fi refinanțat cu dobândă mai mică și cu rate mai ușor de suportat. Este efectul bulgărelui de zăpadă: cu cât termini de plătit un credit mai repede, cu atât mai ușor îți va fi să le plătești pe celelalte.

În final, singurul sfat bun pe care îl poți primi este să nu fii „mână – spartă”. Ține cont de ce bani dai și unde dai, pentru că sunt bani munciți de tine. Nu te încânta de prima ofertă de credit primită, caută un website pe care să compari oferte de la diverse instituții și apoi ia o decizie. Viața îți va fi mult mai ușoară.

>