Breaking news

Obama sfidează China vânzând armament Taiwan-ului

armeLa puțin timp după scandalul legat de Google, relațiile dintre SUA și China sunt din nou zdruncinate. Administrația Obama, urmând parcă modelul lui George W. Bush, este gata să vândă Taiwan-ului arme în valoare de 6 miliarde de dolari.

Hotărârea americanilor a suscitat reacțiile Pekin-ului, care consideră insula o provincie rebelă, dar făcând parte din patria China și nu de puține ori Taiwan-ul a fost amenințat cu invazia. „Suntem indignați” a declarat vice ministrul de externe He Yafei, pentru această decizie care „va avea un impact negativ” asupra relațiilor dintre cele două puteri.

Se pare că cererea Taiwan-ului a fost transmisă de către Pentagon Congresului american pentru aprobare. China nu a fost încă anunțată oficial de această decizie, dar He Yafei a trimis deja protestul oficial ambasadorului american în China, Jon Huntsman.

Pekin-ul a suspendat deja de mai bine de doi ani orice contact de tip militar cu SUA după ce președintele de atunci, George Bush, a înmânat Congresului american un proiect de vânzare de arme Taiwan-ului. Dacă acest proiect va fi aprobat acum alte cooperări chino-americane în domenii importante sunt puse în pericol, conform amenințărilor Chinei.