Breaking news

Oamenii mor după vaccinarea cu AstraZeneca dar România refuză să supende vaccinarea

Nouă ţări au suspendat adminsitrarea vaccinului produs de AstraZeneca după ce s-au înregistrat mai multe decese. Însă nu şi România, unde medicii continuă să administreze vaccinul.

După ce iniţial, atât Şeful Campaniei de Vaccinare, Doctorul Valeriu Gheorghiţă, apoi premierul Cîţu, au susţinut că românii nu ar fi fost vaccinaţi cu AstraZeneca din lotul suspectat că produse decese, autorităţile au anunţat că defapt peste 77,000 de români au primit vaccinul cu probleme.

“Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta – apariția unor cheaguri de sânge. (…) România nu a primit doze din acest lot“, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

la fel a spus şi Florin Cîțu: Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer. Campania de vaccinare a fost și este o campanie de succes în România și nu o facem pentru un titlu de glorie. Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal.

După ce publicația Bizyday a publicat însă, joi, o serie de imagini cu astfel de adeverințe puse la dispoziție de români care ar fi fost vaccinați cu serul AstraZeneca incriminat, autorităţile s-au sucit şi au recunoscut adevărul.

Astfel că peste 77 de mii români au primit prima doză de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856.

În loc să recunoască că au minţit şi că au ascuns adevărul, Valeriu Gheorghiţă le transmite celor vaccinaţi cu acel lot de la AstraZeneca, să nu intre în panică.

“În primul rand, să nu intrăm panică! Cât timp sănătatea este bună, cât nu apar modificări cu simptome noi, oameni trebuie să fie liniștiți. Nu există o recomandare particulară în acest caz. Nu luăm anticoagulante, nici antiagregante (în condițiile în care decesele suspecte au avut legătură cu probleme de coagulare a sângelui, n.r.) Stilul de viață rămâne același. Luăm legătura cu medicul de familie la momentul în care apare o modificare în starea de sănătate, indiferent de natura ei”, a spus medicul, în platou la Sinteza Zilei.

Mai mult de atât, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că se vor vaccina în continuare români cu serul produs de AstraZeneca.

“Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat.

Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia – carantinarea dozelor din acel lot

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)

România a primit doze dintr-unul din cele două loturi AstraZeneca în urma administrării cărora au decedat oameni

Cele 17 state unde au ajuns dozele din lotul ABV 5300 sunt Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța și Islanda.

România a primit, în schimb, doze din lotul ABV 2856. În urma administrării unor doze din acest lot în Italia, au survenit mai multe decese care sunt în prezent investigate.

Potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare anti-COVID, din cele peste 81 de mii de doze au fost utilizate până joi, 11 martie, 77.049.

Bărbatul in vârsta de 47 de ani din Targu-Jiu, mort a doua zi după ce s-a vaccinat, fusese imunizat cu ser AstraZeneca din lotul AVZB2856, potrivit unor surse Antena 3.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Italia a oprit, joi, administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a 3 militari din Sicilia și doi profesori din Napoli, care au fost vaccinaţi recent cu acest ser.

>