Breaking news

„O să vă ucid pe toţi”, așa striga ucigașul norvegian în timp ce trăgea în mulțime

La scurt timp după  explozia bombei în clădirea guvernamentală din Oslo, Anders Behring Breivik, îmbrăcat în polițist a mers pe insula Utoya la școala de vară a Partidului aburist. Sub pretextul că îi apără, el i-a adunat pe tineri într-o clădire de pe insulă după care a început să tragă.

atac.armat.osloÎn timp ce trăgea în mulțime, teroristul norvegian striga: „Vom muri cu toţii„, „O să vă ucid pe toţi !„. Adrian Pracon, unul din supraviețuitorii atacului de pe insulă a povestit că Breivik a intrat în sala în care erau adunaţi cei 700 de participanţi ai taberei cărora organizatorii le ofereau informaţii despre atacul cu bombă din Oslo. Criminalul, îmbrăcat în ofiţer de poliţie, a intrat în încăpere şi a cerut voie să se adreseze tinerilor.

Evident că i-am dat voie să intre. Purta uniformă de poliţist„, explică Pracon. Acela a fost momentul în care a început să tragă.

Tineri au început să fugă din încăpere pe unde puteau. Cei care au reuşit să iasă din sală au alergat către ţărm şi au sărit în apă în speranţa că se vor salva. Şi Pracon a încercat să înoate, dar s-a întros pentru că se simţea mult prea obosit ca să parcurgă distanţa de 1,6 kilometri până la celălalt mal.

Simţeam că nu pot să respir. Înghiţisem deja prea multă apă, şi simţeam că bocancii şi hainele grele mă trag în jos. Nu am avut timp să scap de ele. Cred oricum că am fost ultima persoană care a fugit către apă. A împuşcat aproape pe toată lumea. A plecat şi s-a întors după o oră. Eu şi încă două persoane am supravieţuit pentru că ne-am întins lângă cadavre şi ne-am prefăcut a fi morţi„, îşi aminteşte martorul.

Anders Behring Breivik a fost arestat de poliția norvegiană, fiind acuzat de procurori de terorism iar preste trei zile el va fi judecat în regim de urgență. Pentru faptele comise, acesta riscă 21 de ani de închisoare.