Breaking news

O ploaie de meteoriţi a provocat pagube şi răniţi în regiunea Urali din Rusia

loading...

Ploaia de meteoriți a provocat pagube importante în Urali și a rănit peste 1000 de persoane, creând panică în Rusia. 

meteoriti rusiaPeste 1000 de persoane ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale pentru răni uşoare şi 3000 de clădiri din 6 oraşe au avut de suferit.

Obiecte luminoase care cădeau din cer au putut fi văzute în această dimineaţă în mai multe oraşe ruseşti, din zona munţilor Urali. Acestea au fost urmate de explozii puternice, ce au provocat haos printre locuitori.

Undele de şoc au dus la prăbuşirea acoperişului unei fabrici de zinc din Celiabinsk, precum şi la spargerea geamurilor de la mai multe clădiri.

Martorii spun că au existat la o explozie puternică, care a cutremurat casele. Telefonia mobilă nu a mai putut fi utilizată.

Înregistrări video postate de către locuitori pe Internet surprind meteoriţi incandescenţi pe cer, la mică altitudine, traiectoria lor părând să indice o coliziune apropiată cu solul.

În altă înregistrare, locuitori, dintre care unii au ieşit din casă pe jumătate dezbrăcaţi, observă acelaşi fenomen ce se produce deasupra imobilului în care locuiesc, în timp ce se aud explozii.

Ministerul de Interne, citat de Interfax, a anunţat că unele persoane au fost rănite de cioburi de geam, într-o şcoală din Celiabinsk. Oamenii au fost sfătuiţi să rămână în casă, după ce îşi iau copiii de la şcoală. În zonă au fost trimise 20.000 de lucrători de salvare.

”Nu cred că meteoriţii au provocat direct victime. “Victimele” pot fi comunicaţiile, care pot fi perturbate. Ploile de meteoriţi sunt foarte frecvente şi, dacă se întâmplă ceva, nu poate fi prevăzut -ca şi cutremurele- cu câteva secunde, ci chiar şi cu un an înainte. Nu este un motiv de panică”, a declarat Magda Stavinschi, Institutul Astronomic al Academiei Române, pentru Realitatea TV.

Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Române asteroidul care va fi la distanţa minimă faţă de Pământ, respectiv 27.700 kilometri, la ora 21.24:42 ora României, va putea fi observat chiar şi cu un binoclu.

Distanţa la care va trece asteroidul faţă de Pământ este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni, se arată în comunicatul citat.

O ciocnire cu un asteroid, aşa cum s-a întâmplat la 30 iunie 1908, în Siberia, la Tungusk, poate fi o catastrofă”.

meteoriti in urali

loading...