O nouă premieră de televiziune – „Efectul Genovese”, la TVR

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 25 noiembrie 2013, de la ora 20.10, filmul Efectul Genovese, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Efectul GenoveseDin distribuţie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana Ştefănescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigoriţa Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Găleată, Cristian Rădulescu.

În dicţionarele de psihologie socială, Efectul Genovese este definit ca fenomen în care martorii unui moment de agresiune individuală sau colectivă refuză implicarea, asistând pasivi, fără să intervină în ajutorul victimei.

Sintagma îşi are originea într-un eveniment petrecut în 1964, când tânăra Kitty Genovese, originară din New York, aflată într-o situaţie–limită, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor.

Cu cât numărul celor ce asistă este mai mare, cu atât fiecare individ se simte mai puţin responsabil, abţinându-se de la acţiune.

Ne aflăm în cinema-ul neliniştii morale, unde manipularea conştiinţei şi pierderea identităţii, odată experimentate, provoacă dezorientare, disperare şi alienare – adică premizele unui final tragic. Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciumă între voinţa de cercetare a răului şi neputinţa ei lăuntrică de a pedepsi răul, între datoria de judecare morală şi nevoia sufletească de a iubi. Şi dacă, până la urmă, iubirea şi nu ideologia dezvăluie persoana adevărată a eroului tragic, acesta este şi marele semn ascuns în mesajul filmului Efectul Genovese”, a declarat Jon Gostin.

Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul aduce în prim-plan drama unei tinere – Silvana – care se confruntă cu greşelile făcute de părinţii săi în „Epoca de Aur”.

Tatăl ei a fost informator al Securităţii, dând note informative chiar şi despre cea care urma să-i devină soţie.

Nimeni nu doreşte ca acest secret dureros şi consecinţele lui grave să devină publice, iar preţul tăcerii de acum, al aparentei pacificări, va fi imens.

>