Breaking news

O fetiţă de 8 ani, luată cu mascaţii, din casa în care a crescut, după ce a fost înfiată de o familie din SUA

Scandal la Baia de Aramă după ce un procuror de la Curtea de Apel Craiova, însoţit de o echipă de poliţişti, au luat pe sus, o fetiţă de opt ani, ce fusese adoptată de o familie din SUA.

Sorina, crescută de la vârsta de un an în casa din Baia de Aramă de un asistent maternal, nu a vrut să plece din casă şi atunci, procurorul de caz a bruscat-o pe copilă, care se opunea plecării din casă.

Procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, spune că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.

Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în braţe. Am reuşit să o iau în braţe şi am dus-o în braţe la tată. Nu s-a mai filmat. Şi ea va fi oricum examinată fizic şi vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deţinere ilegală a acestui copil. Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil şi părinţii au refuzat de două ori să adopte fetiţa”, a spus Maria Piţurcă.

Întreaga scenă a fost filmată şi postată pe facebook. Urmare a acestui incident, Procurorul General a dispus anchetă la Craiova.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi susţin că nu au fost informaţi că fetiţa va fi luată cu mascaţii din casa în care a locuit de la vârsta de aproximativ un an.

„Direcţia nu a fost informată cu privire la preluarea minorei. Noi tot ce am aflat este din spaţiul public şi nu ni s-a solicitat prezenţa în cadrul operaţiunii, nu am fost informaţi cu privire la preluarea minorei de astăzi. Cazul este cunoscut, pentru că, în data de 23 aprilie 2019, s-a încuviinţat adopţia minorei spre o familie, persoane care au devenit părinţii minorei şi singurele îndreptăţite să exercite drepturile şi obligatiile părinteşti. Noi, până de curând, am acţionat raportat la circumstanţele cauzei şi am luat în considerare interesul superior al copilului, adică am mai fost să preluăm copilul, cu reprezentanţi din cadrul direcţiei, dar nu s-a preluat, pentru că minora nu a vrut să meargă, mai departe noi nu ştim ce s-a întâmplat astăzi, noi nu avem informaţii oficiale cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Până în aprilie era la un asistent maternal profesionist, avea un an şi câteva luni fetiţa când a fost luată în asistenţă maternală. Nu era înfiată, era în plasament la asistent maternal profesionist”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Lazăr, psiholog în cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii, din cadrul DGASPC Mehedinţi.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului informează că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal fiindu-i retras atestatul.

„Persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul şi implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reţinut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislaţiei, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reţinere ilegală a copilului, demers susţinut şi de către alte instituţii”, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul Ministerului Muncii.

Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, mai arată sursa citată.

În cadrul procedurii de adopţie , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinţi a informat asistentul maternal asupra faptului că fetiţa urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu doreşte adopţia copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopţia copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens. Decizia cu privire la încuviinţarea adopţiei a fost luată de către instanţa judecătorească, singura instituţie din România care se poate pronunţa în acest sens”, mai precizează Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

 

>