Breaking news

O dronă rusească a căzut în România. Autoritățile române au ascuns incidentul armat

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr confirmă, după trei zile de negare, faptul că o dronă rusească a căzut pe tetotiroiul României. Marți, Ministrul de Externe, Ministrul Apărării, Pirmul Ministru și Iohannis, la unison, au infirmat vehement informația.

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba a avut dreptate cu privire la drona rusească căzută în România. După trei zile de negare, autoritățile române au recunoscut că au găsit resturi de dronă pe teritoriul țării.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile  Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă. În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.  Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.  Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării  investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Marți, Iohannis, prezent la Cincu, județul Brașov, în cadrul declarațiilor de presă comune cu Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, în cadrul vizitei la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, a negat vehement faptul că vreo bucățică de dronă a picat în România.

”Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte al vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a declarat Iohannis marți, 5 septembrie 2023.

Azi, Iohannis, s-a sucit și a spus că ”este o violare gravă a suveranității țării”.

Aș vrea să mă refer la cele mai recente informații cu privire la identificarea de către Ministerul Apărării Naționale, pe teritoriul românesc, în apropierea frontierei cu Ucraina, a unor componente care pot aparține unei drone. Am fost informat în timp real de către MApN cu privire la această descoperire și am solicitat o investigație urgență, profesionistă, a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provind dintr-o dronă rusească, situația ar fi complet inadmisibilă și constituie o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”, a spus Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni.

>