Breaking news

O barjă încărcată cu 900 de tone de îngrășământ chimic, s-a scufundat pe Dunăre

loading...

Alertă maximă pe Dunăre după ce o barjă plină cu îngrășământ chimic utilizat în agricultură, s-a scufundat miercuri, în jurul orei 14.00, în apropierea portului Moldova Veche.

barja dunareRisc maxim de poluare pe fluviul Dunărea din cauza scufundării barjei pline cu chimicale.

Incidentul s-a produs pe fluviul Dunărea, în apropierea portului Moldova Veche, în jurul orelor 14:00. Barja făcea parte dintr-un convoi format din trei barje și se deplasa dinspre Vukovar (Croația) spre Moldova Veche .

Urmare a acestui accident naval, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a convocat Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU), ca urmare a scufundării unei barje încărcată cu aproximativ 900 tone de substanță de tip îngrășământ NPK, utilizat în agricultură.

Din datele disponibile până în prezent, reiese că încărcătura barjei scufundate este ambalată integral în saci cu folie dublă de polietilenă (insolubili în apă) și rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunărea sau asupra calității apei fiind reduse.

În calitate de președinte al Comitetului, ministrul Grațiela Gavrilescu a dispus ca, pe toată perioada operațiunilor de recuperare a încărcăturii scufundate, A.N. Apele Române să asigure monitorizarea permanentă a calității apelor pe mai multe secțiuni de control.

Cu toate că la această oră evenimentul înregistrat la Moldova Veche constituie un incident petrecut pe fluviul Dunărea și nu o poluare accidentală, CMSU a dispus informarea cu caracter preventiv a statelor riverane Dunării, situate în aval de locul producerii incidentului, în baza Convenției internaționale pentru protecția fluviului Dunărea.

loading...