Breaking news

Numirea lui Ion Anton în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, este neconstituțională

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că numirea lui Ion Anton în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, este neconstituțională.

ccrCCR a dat dreptate PNL, care a contestat decizia Parlamentului prin care-l numea pe Ion Anton în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit.

În ziua de 8 octombrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. l) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona sesizarea formulată de Grupul parlamentar P.N.L. din Camera Deputaţilor referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr.17/2011 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte al Autorității de Audit. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 17 din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit este neconstituţională în ceea ce priveşte numirea în funcţia de consilier de conturi a domnului Anton Ioan şi, implicit, numirea sa în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit”, se arată în minuta CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Liberalii au făcut sesizarea întrucât s-au bazat pe faptul că judecătorii de la Curtea Constituţională au constatat că numirile în funcţia de consilier de conturi a Constanţei Anca Donovici şi a lui Marius Vorniceanu au fost neconstituţionale, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind mandatul consilierilor de conturi de nouă ani.

“PNL a iniţiat acest demers ca urmare a deciziei nr. 442 a Curţii Constituţionale din data de 10 iulie, prin care s-a stabilit ca fiind neconstituţionale dispoziţiile Hotărârii Parlamentului numărul 28 din 16 iunie 2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi”, se precizează în comunicatul PNL.

În 27 septembrie 2011, senatorii si deputaţii au numit, prin vot, cinci consilieri de conturi ai Curţii de Conturi şi un consilier de conturi, vicepreşedinte al instituţiei.

Consilierii de conturi aleşi sunt Carmen Stănescu (228 de voturi «pentru», şapte voturi «contra»), Ioan Hurzui (233 de voturi «pentru», două voturi «contra»), Lucian Negrea (232 voturi «pentru», trei voturi «contra»), Aurora Martea Pelea (231 voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea PDL şi pe Lakatoş Peter (231 de voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea UDMR.

Parlamentarii l-au ales, de asemenea, pe Ion Anton consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit, acesta întrunind 232 de voturi «pentru» şi trei voturi «contra».

Plenul a făcut acele numiri în baza unui raport comun al Comisiilor pentru buget ale celor două Camere ale Parlamentului.

>