Breaking news

Nu dormiţi cu gura căscată! Riscul apariţiilor de carii este foarte crescut

Dacă dormiți cu gura căscată riscați să vă stricați dantura. Medicii stomatologi avertizează: “Dormitul cu gura căscată favorizează apariaţia cariilor “.

pacient.stomatologMulţi dintre noi dorm cu gura căscată. Unii au probleme cu polipii,  alţii au nasul înfundat sau din alte motive. De la  “gură cască”  până la problemele stomatologice nu este decât un pas.

“ Oamenii dorm cu gura căscată din cazua unor deficienţe respiratorii care pot apărea din diferite motive. În primă fază  apare senzaţia gurii uscate care crează  un disconfort în rândul pacienţilor. Odată cu gura uscată apar şi problemele de ordin stomatologic. Din cauză că nu mai avem salivă în gură, dinţii nu mai sunt protejaţi de umezeala de care au nevoie. Acest fapt favorizează apariţia cariilor. Gura uscată este una dintre principalele cauze care duc la probleme stomatologice grave” a declarat medicul  stomatolog Cristina Petrilă.

Totodată, atunci când dormim cu gura căscată sforăitul este o problemă. La fel, din cauza unor deficienţe respiratorii avem tendinţa  de a inspira şi expira pe gură.  Uvulul ( n.r. omuleţul din cerul gurii) vibrează  iar din acest motiv apare sunetul numit sforăit. Există şi metode de a scăpa de el. Uvulul poate fi operat şi în acest fel sunetele scoase în timpul somnului rămân o amintire urâtă.

Ionuţ Vasile Doduţ

>