Breaking news

Nu abuzaţi de aerul condiţionat. Vă puteţi alege cu paralizii faciale

Mare grijă la utilizarea aerului condiţionat în încăperi cât şi în mijlocul de transport. Medicii spun că utilizarea în exces a aerului condiţionat predispune la afecţiuni respiratorii şi chiar la paralizii faciale.

aer.conditionatDeşi căldura excesivă din ultimele zile ne facă să ne răcorim prin toate mijloacele pe care le avem la îndemînă, chiar şi cu ajutorul aerului condiţionat, trebuie avut grijă să nu căpătăm grave avecţiuni respiratorii.

Utilizarea excesivă a aparatelor de aer condiţionat a făcut deja primele victime. Sunt pacienţi cu afecţiuni respiratorii acute sau acutizate (traheobronşite, laringite), nevralgii la nivel toracic sau facial şi chiar paralizii faciale.

Pentru a evita inconvenientele sau prezentarea la spital trebuie să ţineţi cont de câteva reguli simple privind instalarea şi utilizarea acestor aparate:

– aparatul va fi instalat în locuinţe la câţiva metrii de locul în care stăm, pe hol ( sau în aşa fel încat răcirea să fie indirectă) iar fluxul de aer nu trebuie să fie îndreptat spre persoane;

– pentru a nu fi expuşi la variaţii mari de temperatură aparatele vor fi reglate la 22-24 C;

– aparatele vor fi utilizate intermitent şi nu vor fi lăsate deschise pe durata nopţii;

– filtrele trebuie curăţate periodic ( existând riscul de vehiculare bacteriană şi a ciupercilor  cu risc de infecţii respiratorii şi alergii)

De asemenea, trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute poate provoca grave afecţiuni cadiovasculare în special la persoanele în vârstă şi copii.