Breaking news

Noul Cod Penal scapă infractorii de închisoare și cenzurează presa din România

loading...

La 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod Penal, adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvernu Boc, pe 22 iunie 2009. Un cod cu dedicație pentru infractori care scapă de închisoare.

codul penal la ccrÎn 2014 România va culege tot ce a semănat Guvernul Boc în materie penală. Codul Penal adoptat prin asumarea răspunderii urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2014. Noua lege a domeniului penal prevede sancțiuni mai mici pentru unele infracțiuni de corupție și îi va scoate basma curată pe cei care se judecă de ani de zile pentru că se reduce și termenul de prescriere a faptelor.

Pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie. Pedepse mai mici vor și și pentru furt, tâlhărie, hărțuire sexuală și lovituri cauzatoare de moarte. Adică, cu alte cuvinte, noul cod de procedură penală încurajează furtul, tâlhăria, violurile și agresiunile fizice.

Drept urmare, mai mulţi oameni de afaceri celebri, dar şi politicieni judecaţi pentru comiterea acestei infracţiuni şi ale căror dosare sunt tergiversate de ani întregi vor scăpa de răspunderea penală întrucât faptele se vor prescrie.

Și pentru că presa deranjează, atât magistrații cât și politicienii, Noul Cod Penal incriminează insulta și calomnia și împiedică jurnaliștii să publice informații despre procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Articolul 276 care stipulează că: Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida se pedepseşte cu închisoare sau amendă.

Cu alte cuvinte, cei care critică procurorii care „dau drumul” la stenograme în presă înainte ca dosarul să devină public, faptă gravă şi penală, riscă să ajungă după gratii.

Dacă jurnaliștii îndrăznesc să facă publice informații cum că unii procurori le promit pedepse mai mici infractorilor dacă cooperează, sau dacă informează publicul cu privire la greşelile de procedură, intenţionate sau nu, ale unor instanţe, ajung după gratii.

Justificarea acestui articol de lege ar fi că jurnaliștii ar putea să pună presiune pe judecători și procurori dacă publică astfel de informații. În realitate nu se întâmplă acest lucru, întrucât potrivit legii, magistrații sunt inamovibili.

Însă, dacă un procuror sau judecător poate fi influenţat sau intimidat de un articol din presă sau de un comentariu la televiziune, nu are ce să caute în justiție.

Justiţia este un serviciu public, iar dreptul părţilor de a avea un proces echitabil este asigurat de publicitatea desfăşurării proceselor.

Și cum toate astea nu ar fi de ajuns, în Noul Cod Penal este scos art.215 alin. 4 și 5 C.P. care pedepsește direct neplata Filei Cec cu închisoare de la 3 la 15 ani. De la 1 februarie 2014, neplata Filei Cec se va judeca pe înșelăciunea generală din Noul Cod Penal, care și ea se diminuează la o pedeapsa de numai 6 luni la 3 ani pușcărie. Cu alte cuvinte, cei care înșeală firmele cu File Cec fără acoperire scapă basma curată cu amendă de maxim 2000 de lei și eventual o pedeapsă de închisoare cu suspendare.

Deși are majoritate absolută în Parlament, USL nu s-a deranjat să corecteze Codul Penal, întrucât vrea să profite de prevederile acestuia ca să își scape demnitarii care sunt la un pas de pușcărie.

loading...