Breaking news

Noua Constituţie a Ungariei a scos oamenii pe străzi

Ungurii au ieşit luni în stradă în număr mare la Budapesta pentru a protesta faţă de intrarea în vigoare a noii Constituţii care le îngrădeşte grav drepturile.

În timp ce peste 100.000 de unguri protestau în stradă, guvernul lui Viktor Orban sărbătorea printr-o ceremonie, intrarea în vigoare a noii Constituţii.

Manifestanţii au scandat sloganuri împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban şi fluturau pancarte pe care scria: „Destul!”, „Dictatura lui Orban!”, „Orbanistan!”, în timp ce membrii guvernului şi preşedintele Pal Schmitt soseau la ceremonia organizată la Opera din Budapesta cu ocazia intrării în vigoare a noii Constituţii.

Legea fundamentală, adoptată în aprilie datorită majorităţii de două treimi a partidului Fidesz al lui Viktor Orban, a adus critici din partea Uniunii Europene, şefului diplomaţiei americane Hillary Clinton şi Amnesty International.

Aceştia reproşează noii Constituţii că limitează puterile Curţii Constituţionale, ameninţă pluralismul presei şi pune capăt independenţei justiţiei.
Legea electorală a fost modificată pentru a favoriza partidul premierului Viktor Orban.