Breaking news

Sibieni, jecmăniti de bani cu ajutorul unui Notar

Procurorii DIICOT  au destructurat un grup infracțional organizat, constituit din 17 persoane,  dintre care și un notar și un funcționar în cadrul OCPI Sibiu.

Membrii grupării au obţinut  beneficii financiare substanțiale  din săvârșirea infracțiunilor de  înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj, cămătărie și spălare de bani. Astfel ei au produs un prejudiciu de 1 milion de euro.

Anchetatorii au efectuat 19 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Sibiu și în comuna Șelimbăr, județul Sibiu, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale precum și al unui birou notarial.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat  15 părți vătămate,  pe care invinuiții le-au  împrumutat   cu  sume de bani în valută,  pentru care au solicitat și încasat  dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%.

Pentru a-și  asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare.

Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării  și cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară.

Notarul  public  primea  comisioane substanțiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înșelarea părților vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Ulterior, învinuiții  exercitau violențe asupra victimelor, le șantajau și le amenințau,  pentru a le determina să plătească  sumele de bani și dobânzile fixate discreționar de către membrii gruparii.

În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani.

30 de  persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsuri de arestare preventivă.

>