Breaking news

Norvegianul și-a anunțat atacul pe youtube, cu șase ore înainte a-l produce

Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din Norvegia, și-a anunțat masacrul ce urma să îl producă, cu șase ore înainte, printr-un filmuleț portat pe youtube.

andersÎn videoclipul postat pe youtube, Anders îi îndeamnă pe conservatori să „îmbrăţişeze martirismul”, promovând totodată lupta contra Islamului. Norvegianul apare în mai multe fotografii îmbrăcat într-un costum impermeabil, ţinând o puşcă automată în mână.

Breivik mărturiseşte în videoclip faptul că i-au trebuit nouă ani şi 300.000 de euro pentru a compune manifestul.

În textul care însoţeşte videoclipul, norvegianul detaliază planul de atac pe care l-a pus în aplicare vineri, spunând că se va îmbrăca „în costum de poliţist” şi că „va fi extraordinar, toţi oamenii vor fi uluiţi”.

Norvegianul povesteștei și cum se fabrică bombe din îngrăşământ chimic şi cum poţi utiliza agricultura ca și pretext pentru a obţine cantităţi mari de îngrăşământ. Anders deține o fermă în apropiere de Oslo. Bomba detontaă vineri lângă clădirea Guvernului Norvegiei, pare să fi fost construită cu îngrășămine chimice.

Breivik a postat, pe site-ul norvegian freak.no, un manifest de 1.500 de pagini, numit „2083: O declaraţie de independenţă europeană”, care descrie trecutul şi viziunile sale politice.

În document, Breivik scrie că sunt „situaţii în care cruzimea este necesară” şi că „e mai bine să omori mai mulţi oameni decât prea puţini”.

Norvegianul și-a recunoscut faptele, dar nu crede că a făcut nimic „condamnabil”.

În sufletul său, are sentimentul că nu a făcut nimic condamnabil. A explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt„, a declarat avocatul, Geir Lippestad.

Teroristul norvegian va apărea mâine în fața judecătorilor și pentru comiterea celor două atentate soldate cu 93 de morți, riscă 21 de ani de închisoare.