Breaking news

Norul de cenușă din Islanda a anulat 252 de zboruri europene

Traficul aerian european la un pas de a fi paralizat din cauza norului de cenușă emis de vulcanul Grimsvötn din Islanda.

nor_de_cenusa252 de zboruri din Scoţia şi nordul Irlandei, au fost anulate, potrivit Eurocontrol. Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a intrat în erupţie sâmbătă. Norul de cenușă  a atins Scoţia şi nordul Irlandei, iar companiile aeriene au decis să nu mai efectueze zboruri în zonele roşii cu densitate mare de cenuşă.

Perturbarea traficului aerian pune probeme și clubului de fotbal FC Barcelona care așteaptă informații de la Eurocontrol, pentru a şti dacă va putea participa sâmbătă la finala Ligii Campionilor pe Wembley împotriva Manchester United.

Au fost create trei zone – albastră, gri şi roşie – pentru a se evita paralizarea traficului aerian european, după erupţia vulcanului Eyjafjöll în Islanda în aprilie 2010. Anterior, măsurile de securitate impuneau închiderea spaţiului aerian al ţării imediat ce aceasta era afectată de norul de cenuşă.

Scoţia a fost plasată în zona roşie, iar Irlanda în zona albastră. Autoritatea pentru aviaţie civilă din Irlanda a anunţat, la rândul său, că spaţiul aerian rămâne deschis.

>