Breaking news

Nordul țării sub lupă – cum stă situația cu infectările de coronavirus

loading...

Nordul țării a fost fruntaș la capitolul infectări cu noul coronavirus, iar Suceava a ieșit în evidență mai mult ca niciodată. Situația nu este una roz, însă menținută sub control. Acum există totuși infectare intracomunitară destul de avansată.

În nordul țării și mai precis în Botoșani, știrile despre infectările cu noul Covid-19 continuă să creeze panică, mai ales dacă vorbim despre cadrele medicale confirmate pozitiv. Una din știrile deloc îmbucurătoare a fost cazul medicului suceavan șef de secție la infecțioase la spitalul județean Suceava, un caz unic în țară, de reinfectare. În Botoșani, conform trustului Botosaneanul.ro, alți doi medici au fost confirmați pozitiv.

Caz similar și la Suceava și la Botoșani

Vorbim despre cadre medicale din cadrul echipei ce activează în secția de boli infecțioase, un șef de secție și un cardiolog. Conform declarațiilor oficiale, cele două cazuri au fost confirmate pozitiv și au dus la internarea imediată a celor doi, plus deschiderea unei anchete epidemiologice care să stabilească contacţii celor doi. Unul din medici, cardiolog, lucrează în sistemul privat, în timp ce medicul celălalt, coordonează fix secția în cadrul căreia acum este internat, a fost se pare o perioadă în concediu.

În Botoșani situația nu este una roz. În ultimele 24 de ore alte 9 cazuri au fost confirmate, iar numărul total a ajuns la 1020. Suceava conduce detașat, cu aproximativ 4000 de cazuri.

Mărturii post infectare

Același trust menționat surprinde cu publicări ale mărturiilor celor care au trecut prin chinul infectării cu noul coronavirus. Cazurile sunt variate și ne demonstrează cât suntem de vulnerabili, indiferent de vârstă, dar și că șanse de recuperare există.

Cazul surprinzător al unei paciente de 70 de ani, cu diabet și alte probleme medicale a fost publicat recent. Femeia își făcea analize de rutină și spune că a fost depistată având Covid-19, fiind însă asimptomatică. A urmat o internare de 11 zile. Mărturisește că sistemul este depășit, că numărul de medici nu este suficient și ea însăși trece prin incertitudine – nu știe cum și unde să se testeze pentru a fi sigură că nu mai este purtătoare de virus.

În alte cazuri redate în presă regăsim mărturia celor rămași, rude care nu își explică cum un virus poate lua viața unui om într-un timp atât de scurt, degradând starea de sănătate. Acuză personalul medical de neinformare, de faptul că nu pot ține legătura cu cei internați și sunt anunțați în final doar de deces. O situație tristă, ce continuă să fie o amprentă a durerii în viața celor rămași fără oameni dragi, din cauza virusului.

În ultimele zile ale acestei luni, datele oficiale raportate la nivel național arătau 17 decese, dintre care 12 bărbați. În 16 dintre cazuri au fost menționate și alte comorbidăţi, pentru un deces nu au fost raportate alte detalii.

Coronavirusul continuă să facă un bilanț negru în toată țara, dar cert este că nordul țării a fost cel mai afectat, potrivit datelor oficiale. La curent cu toate datele ne ţine botosaneanul.ro.

loading...