Breaking news

Noaptea minții: DNA a încălcat grav Constituția dar nu e OPORTUNĂ revocarea lui Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel de la care toți așteptam o decizie onestă după hotărârea CCR, a dat cu mucii în fasole în mod grav. S-a înclinat la presiunile Ambasadorului SUA și s-a sucit. Nu a mai cerut revocarea lui Kovesi și a lui Augustin Lazăr, pe motiv că nu e oportun.

codruta kovesiMinistrul Justiției a confirmat printr-un raport de 19 pagini că DNA și Parchetul General au încălcat grav Constituția României, dar nu contează asta pentru că nu e suficient ca să dispui revocarea lui Kovesi și a lui Augustin Lazăr.

”Acest raport a survenit în contextul în care, pe de o parte, Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor în care a fost adoptată respectiva OUG, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR cu constatarea unui conflict juridic de natură constituțională. Am realizat această evaluare în deplină concordanță cu legea, iar fiecare de cei doi procurori au venit la mai puțin de 10-15 minute de când i-am invitat, iar suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidentă. DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu care excedează cadrului legal. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, având drept consecință descurajarea, intimidarea legiuitorului de a-și îndeplini atribuțiile constituționale. În spiritul exigențelor statului de drept considerăm oportun instituirea unei monitorizări, a unei obligații de raportări a procurorilor DNA, DIICOT, de la Parchetul General, fără ingerințe în independența procurorului, pentru identificarea modului în care procurorii înțeleg limitele de competență. Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor. În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, legalitate, oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare al Procurorului General, respectiv al procurorului-șef al DNA”, a declarat Tudorel Toader.

>