Breaking news

Noapte calmă la Londra. Radicalii musulmani îndeamnă la violenţe

loading...

În noaptea de miercuri spre joi, situaţia din Londra şi din celelalte oraşe ale Marii Britanii a fost relativ calmă, pentru prima oară după declanşarea de sâmbătă a revoltelor.

londra-marea-britanie-calm-police-politia-night-noapteÎn timp ce primul ministru David Cameron asigură că vinovaţii vor fi identificaţi, arestaţi şî condamnaţi, radicalii musulmani din Regatul Unit instigă la continuarea violenţelor şi la răsturnarea guvernului.

Parlamentul britanic se va reuni în curzul zilei de joi într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre revoltele care au devastat Londra şi mai multe oraşe din Marea Britanie.

În timpul nopţii trecute, forţele de poliţie mobilizate în număr mare au izbutit să restabilească ordinea în toată ţara, pentru prima dată de sâmbătă. Până acum violenţele s-au soldat cu patru morţi şi zeci de răniţi. Zilele acestea, peste o mie de indivizi din toată ţara au fost arestaţi. Numai la Londra au fost arestate 820 de persoane şi 279 au fost inculpate, a anunţat Scotland Yard.

David Cameron, care este prim ministru de 15 luni, a revenit miercuri cu noi declaraţii, promiţând că nu va lăsa o “cultură a fricii să se instaureze pe străzi“. Premierul a spus că este “necesară o ripostă” la aceste revolte şi că aceasta “este în curs“. Poliţia a fost dotată cu tunuri cu apă, care erau folosite în trecut pentru tulburările din Irlanda de Nord. Poliţia a mai autorizat utilizarea gloanţelor de cauciuc.

În Londra s-au constituit grupuri de autoapărare, care au complicat şi mai mult situaţia. Violenţele petrecute zilele acestea sunt cele mai grave din Marea Britanie, din ultimii peste 20 de ani.

Radicalii musulmani îndeamnă toţi adepţii Jihadului să participe la violenţe. Mesaje postate pe mai multe reţele de socializare fac apel la “războiul sfânt” şi îi incită pe partizanii lor să profite de violenţele urbane din Marea Britanie pentru a-şi împlini cauza.

Un mesaj postat miercuri pe site-ul Shumukh al-Islam îi sfătuieşte pe jihadişti să se “infiltreze în forumurile britanice, pe Facebook şi Twitter“, cu sloganuri eficiente precum “Suntem toţi Mark Duggan“, o referire la bărbatul împuşcat de poliţia londoneză, al cărui deces a fost la originea violenţelor.

“Mujahedinii trebuie să înceapă să recruteze, pentru că este o ocazie foarte preţioasă, şi trebuie să se pregătească, deoarece poliţia britanică se străduieşte să pună capăt revoltelor”, scrie Abu al-Harith al-Qandahari, radicalist musulman.

loading...