Breaking news

Nicuşor Dan s-a ţinut de cuvânt. A blocat lucrările la pasajul Colentina – Doamna Ghica şi nu mai alocă niciun leu pentru finalizarea lucrărilor

Lucrările la pasajul suprateran de la Doamna Ghica, începute în septembrie 2019, sunt blocate de şase luni de zile. Drept dovadă că noul Primar General, Nicuşor Dan s-a ţinut de cuvânt când a spus că va bloca lucrările. Acum anunţă că nu a alocat în buget niciun leu pentru finalizarea lucrărilor pe motiv că nu are bani.

Nicuşor Dan blochează tot în Bucureşti, doar pentru că lucrările au fost început de Firea. În loc să găsească soluţii financiare şi legale, acolo unde apar, Nicuşor Dan alege cea mai simplă variantă: blochează tot, sistează lucrările, dă vina pe greaua moştenire şi spune că nu are bani.

Încă din 2020, la scurt timp după ce a câştigat alegerile, Nicuşor Dan a anunţat că va bloca lucrările pe motivă că sunt ilegale.

„Nu are PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.) şi nu are nici studiu de stabilitate a clădirilor învecinate. Nu este legal. Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că este o construcție ilegală. Numai că, fiind campanie electorală, probabil că s-au ferit să intre într-o dezbatere cu primarul în funcţie. Pasajul Doamna Ghica este o lucrare corectă, face parte din inelul median, care urmează să fie construit şi care să fluidizeze traficul. Proiectul corect este şi cu linie de tramvai şi, în orice caz, proiectul trebuie să fie legal. Trebuie, în momentul în care ajungem în primărie, să ne uităm cu atenţie la toate actele să vedem cum putem să remediem problemele. Există riscul ca două luni – până când se face analiza pe acte – lucrările să fie îngheţate”, a mai declarat Nicușor Dan în urmă cu şase luni.

În urmă cu două zile, Primarul General a spus că nu dă niciun bani în acest an pentru finalizarea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica.

„Am avut o discuţie cu primarul Sectorului 2, care şi-a arătat, de principiu, disponibilitatea de a prelua pasajul de la Doamna Ghica. De aceea în proiectul de buget, aşa cum este el acum, nu figurează bani din partea PMB pentru Doamna Ghica, mai puţin datoriile pe care deja le avem şi pe care vrem să le plătim”, a declarat ieri Nicușor Dan.

Primarul de la Sectorul 2 spune că o să analizeze să vadă dacă poate să preia lucrările, deci şi el se face că plouă şi lasă şantierul în mijlocul intersecţiei.

E adevărat. M-am arătat interesat să ajut în rezolvarea unei probleme arzătoare din Sectorul 2 – pasajul Doamna Ghica. Având în vedere că Primăria Generală nu are fondurile necesare să finalizeze lucrările, mi s-a părut de bun-simț să încerc să găsesc o soluție de deblocare. Nu putem rămâne la nesfârșit cu un șantier deschis în mijlocul orașului, care a transformat viața locuitorilor din zonă într-un adevărat coșmar. Totuși, asta nu înseamnă că nu analizăm serios lucrurile înainte. Am fost uimit astăzi de declarațiile lui Nicușor, care au ars niște etape extrem de importante. Înainte să le cer locuitorilor din Sectorul 2 să ne angrenăm în acest proiect amplu și costisitor, trebuie, înainte și înainte de toate, să avem o analiză completă a documentației și a situației din teren. Autorizația de construire, proiectul tehnic cu toate modificările ulterioare, contractul de lucrări împreună cu graficul de execuție, procesul verbal de recepție – toate trebuie să fie clare și incontestabile înainte să ne asumăm această investiție. Nu vreau să acoperim vreo ilegalitate făcută sau lăsată moștenire de Firea. Preluarea unui șantier aflat în desfășurare ar fi o premieră pentru administrația din București. Nu s-a mai făcut niciodată. Drept urmare, întregul proces trebuie să fie complet legal și transparent. Altfel nu se poate. Ca fapt divers, aș fi preferat ca declarațiile să vină după ce ajungeam împreună la o concluzie, dar nu mai contează. Important e acum să găsim o soluție și să încheiem cât mai rapid un șantier care stă blocat și creează multe neplăceri pentru locuitorii din Sectorul 2”, a scris pe facebook Primarul Sectorului 2, radu Mihaiu.

Pasajul rutier suprateran de la Doamna Ghica, ajunsese în decembrie 2020 la 40% stadiu de execuție. Termenul de finalizare este 5 mai 2021, însă este clar că nu va fi respectat.

În prezent, nu e nimeni pe şantier, totul este abandonat, traficul deviat, gropi pe trotuare şi în asfalt, iar blocajele în trafic sunt la ordinea zilei.