Breaking news

Nicu Chiriță, preotul cu Q7, îl slujește și pe Dumnezeu dar și pe afaceristul Gruia Stoica

loading...

Preotul Nicu Chiriță, vicarul eparhial al Teleormanului care vine la slujbe într-un Audi Q7, îl slujește de-o potrivă și pe Dumnezeu, dar și pe prietenul său, controversatul om de afaceri, Gruia Stoica. Preotul îi este consilier personal patronului GFR, și nu gratis, ci contra cost.

gruia stoica - preotul nicu chiritaPreotul Nicu Chiriță, cel care păstorește construirea Catedralei Sfântul Mina din Alexandria, lăcaș de cult care în 14 ani a înghițit de la stat 37 de miliarde de lei și tot neterminată este, se plimbă cu o mașină de lux Audi Q7, este vicar episcop la Teleorman și prieten la cataramă cu controversatul și puțin arestatul om de afaceri Gruia Stoica.

Așa prieteni buni sunt cei doi încât preotul este vicepreședinte al Fundației omului de afaceri, care i-a dat în folosință un Volkswagen Passat. Și prietenia celor doi nu se oprește aici, preotul Nicu Chiriță este consilierul personal al lui Gruia Stoica, funcție remunerată financiar, lună de lună, de afacerist.

Întrebat dacă deține o mașină Audi Q7 cu care tot vine la slujbele de duminică de la biserică, preotul Nicu Chiriță a negat acest lucru dar mai apoi a zis că dacă cineva îi dă 10.000 de euro pe ea, o vinde.

”Audi Q7 nu este mașina mea. Este o mașină veche din 2007 care nu costă mai mult de 10.000 de euro. Dacă vrea cineva să o cumpere o dau cu 10.000 de euro banii jos. Eu conduc o mașină Volkswagen Passat din 2005 oferită de Fundația Toflea a prietenului meu Gruia Stoica. Pe numele meu am doar un Smart. Sunt prieten bun cu Gruia și sunt și consilierul lui personal. Da, sunt remunerat, pur și simplu pentru această funcție de consilier”, a declarat părintele Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro.

Preotul a negat faptul că ar avea o vilă la Rânca, însă a precizat că acolo primise un teren în concesiune de la Primărie, însă pentru că nu a apucat să construiască nimic pe el, l-a pierdut și a mai rămas și dator pe la autoritățile locale. Nicu Chiriță spune că deține o singură casă în Alexandria, luată cu credit bancar.

„Nu am nicio proprietate la Rânca. Am luat un loc în 2002, pe care mi l-a dat Primăria în concesiune. În momentul nu mai dețin acea suprafață. În plus mai am și ceva datorii pe la Primăria din Rânca. Am un împrumut ipotecar la BCR, luat în 2007, în cuantum de 65.000 de euro pentru o perioadă de 32 de ani, luat pentru casa din Alexandria care este încă la nivel de tencuială. Lunar plătesc o rată de 350-400 de euro, la bancă”, a precizat preotul Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro.

Deși este prieten la cataramă cu afaceristul Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, preotul spune că nu a îndrăznit niciodată să-i ceară acestuia bani sub formă de donație pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Sfântul Mina din Alexandria.

Cu atâtea activități, preot la Biserica Sf. Petru și Pavel din Alexandria, vicar episcop, consilier personal al lui Gruia Stoica și vicepreședinte al Fundației Toflea, nu e de mirare că preotul Nicu Chiriță nu mai are timp suficient să se ocupe și de finalizarea Catedralei Sf. Mina din municipiul Alexandria.

Catedrala Sfântul Mina nu este gata nici la ora actuală, deși în 14 ani a primit 37 miliarde de lei de la Primărie și de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Nimeni nu lucrează de luni bune la biserică, deși în 2014 a primit 5 miliarde de lei.

Imaginile surprinse de corespondentul exclusivNEWS.ro la Alexandria, arată un șantier abandonat, invadat de buruieni și nicio urmă de muncitori. Alexăndrenii care locuiesc în zona bisericii spun că de luni bune nu se lucrează.

Întrebat de ce stagnează lucrările la Catedrală, deși anual primește fonduri, preotul Nicu Chiriță susține că a primit târziu fondurile, pe final de an, că se lucrează în interiorul bisericii la structura de rezistență și de aceea nu se văd progrese în exterior.

”Oamenii nu văd de afară ce se întâmplă înăuntrul Catedralei, unde se lucrează foarte mult la structura de rezistență”, a spus Preotul Nicu Chiriță.

În cei 14 ani de când a început construirea Catedralei Sfântul Mina din Alexandria, trei firme au efectuat lucrări la lăcașul de cult, SC Euro Construct SRL, SC Hidro Olt SRL și SC Euro Construct SRL.

Dacă vineri, Preotul Nicu Chiriță spunea că a cheltuit în 14 ani doar circa 10-12 miliarde de lei vechi și nu confirma că ar fi primit de la Primăria Municipiului Alexandria 16 miliarde de lei și de la Secretariatul de Stat pentru Culte 20,6 miliarde de lei, sâmbătă, acest-a s-a răzgândit și a spus că nu contestă nicio sumă primită și că poate justifica banii.

Și în privința devizului general a Catedralei, preotul s-a răzgândit de pe o zi pe alta. Dacă vineri susținea că la început în 2001, proiectantul a stabilit ca suma totală de finalizare a bisericii este de 85 miliarde lei vechi, sâmbătă, Nicu Chiriță a spus că în 2012 s-a reevaluat devizul și s-a stabilit că mai e nevoie de alte 80 miliarde de lei vechi ca să termine Catedrala Sf. Mina din Alexandria.

Și nu este singura răzgândeală a preotului Nicu Chiriță. Vineri susținea că a oprit lucrările la Catedrală întrucât nu mai are niciun ban în visterie. Sâmbătă, preotul a declarat că mai are o parte din banii primiți de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 2,5 miliarde de lei. NIcu Chiriță a spus că a primit această sumă de bani pe final de 2014, și pentru că nu a avut când să îi cheltuie în 2014, i-a păstrat și poate reîncepe lucrările la sfârșitul lunii martie 2015, pe motiv că poate utiliza banii primiți în 214, și în 2015.

Potrivit datelor furnizate exclusivNEWS.ro de Primăria Municipiului Alexandria, în perioada 2008-2014, Catedrala Sf. Mina a primit 1,616, 379,48 lei, adică peste 16 miliarde de lei vechi.

În timp ce Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat bisericii, în perioada 2007 și 2014, suma de 20,6 miliarde de lei vechi. Adică un total de 3.676.379.48 lei noi.

casa preot nicu chirita

loading...