Breaking news

Nicolae Vasilescu, deputatul PSD, condamnat la 2 ani de închisoare, prins pe aeroport când încerca să fugă din țară

Deputatul PSD de Dolj Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv, marți seară, de Înalta Curte, la doi ani de la închisoare cu executare pentru trafic de influență. Deputatul a fost prins luni seară, la scurt timp după pronunțarea sentinței, pe Aeroportul Otopeni, în timp ce încerca să fugă din țară.

nicolae vasilescuCompletul de cinci judecători ai Curţii Supreme a decis marți seară, condamnarea definitivă a deputatului PSD de Dolj Nicolae Vasilescu la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Eugeniu Mija și Realini Lupşa, cei doi complici ai săi au primit câte doi şi jumătate de închisoare cu executare.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte, l-a achitat pentru această infracțiune, însă completul de cinci judecători a decis astăzi să-l condamne la doi ani de închisoare cu executare.

În cazul lui Vasilescu, instanţa a mai decis, pe o durata de 3 ani dupa executarea pedepsei principale, pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

În martie 2012, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Eugeniu Mija, Realini Lupşa (fost component al trupei Gaz pe Foc) şi Nicolae Vasilescu sub acuzaţia de trafic de influenţă.

În 2012 când DNA Constanţa l-a trimis în judecată, Vasilescu “ învârtea” legile în Camera Deputaţilor fiind şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor.

Potrivit DNA, ei ar fi cerut de la reprezentantul unor societăţi comerciale 2.000.000 de lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului, în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Banii au fost ceruţi pentru ca cei trei să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul CJ Constanţa pe care să le determine să dispună achitarea către denunţător a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei. De asemenea, pe 10 ianuarie 2012, Eugeniu Mija a cerut de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului.

Intermediarii sperau din suflet, în noiembrie 2011, „să vină Moş Crăciun şi la noi”. Din interceptările DNA aflate la dosar rezultă că un constructor trebuie să cotizeze 15 % din valoarea lucrărior către preşedintele CJ, pentru a încasa la timp banii, şi 25% la Bucureşti, în conturile partidului. Altfel spus, 40% din valoarea investiţiilor reprezintă mită sau „bani pentru partid”. Denunţătorul Eugeniu Mija a povestit la DNA că lui Nicolae Vasilescu îi spunea „Nea Geacă” întrucât, la singura sa întâlnire cu acesta, a observat că purta o haină prea strâmtă pentru măsura sa. Mija i-a cerut lui Vasilescu să intervină la CJ Constanţa pentru deblocarea plăţilor.

Într-o discuţie cu intermediarul şi înregistrată de denunţător se dezvăluie „preţul” lui Nicuşor Constantinescu.
– Radu Birea: Domnule…Cât este partea lui? Cât vine partea lui?
– Eugeniu Mija: 25.
– Radu Birea:Nicuşor, da?
– Eugeniu Mija:Nu…Nicuşor are 15.

Radu Birea: Dă-i…20.

– Eugeniu Mija: Nu. Are 15. Nu mai discutăm de procente…Nu mai vorbim de procente, da? Le-am stabilit, gata.

Radu Birea: deci 15 ia dânsul, nu?

– Eugeniu Mija: Da. Iar Bucureştiul cu omul ăsta ia 25, din care 5 sunt ale mele şi ale generalului. Ăla e mai mare ca Nicuşor. Adică…

– Radu Birea: …dumneavoastră ştiţi. Nicolae Vasilescu nu reuşeşte să intervină la Nicuşor Constantinescu şi îşi exprimă regretul într-o convorbire din 19 decembrie 2011.
– Nicoale Vasilescu: Păi şi eu mai mult ce să fac, frate? Noi stăm într-un singur om care intră la ăsta.
– Realini Lupşa: Da… Păi? Mă oftic şi eu că era o chestie bună, ştii?
– Nicoale Vasilescu:Ştiu măi, dar ce? !
– Realini Lupşa: Eram…ne linişteam amândoi un an de zile.
– Nicoale Vasilescu: Da mă, ştiu, dar ce să fac?

Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective”, notează procurorii în documentul citat.

Nicolae Vasilescu este și autorul superimunității deputaților și senatorilor, votată marți de Camera Deputaților, prin modificarea codului penal, unde aleșii neamului au fost scoși din categoria funcționarilor publici.