Breaking news

Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi: se fură prea mult în România

Jaful din ultimii ani din România îl sperie și pe preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, care a spus că se fură prea mult.

Nicolae Văcăroiu a declarat marţi, la Clubul de la Bucureşti, că pe domeniul achiziţiilor “se fură prea mult”, adică cam 40% din valoarea contractelor.

”Ştiţi foarte bine că de patru ani mă ocup de Curtea de Conturi, încercăm şi, zic eu, că am reuşit, cu aparatul pe care îl avem restrâns, să aducem în fiecare an cam 700 milioane euro la buget – venituri în plus, dar suntem departe. Din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite căi, e o problemă. Sunt lucruri incredibile, nu vă puteţi imagina şi nu am crezut în viaţa mea că ajung să vad astfel de fenomene în care un primar, spre exemplu, plăteşte patru centrale termice pentru patru şcoli, pentru că nu aveau căldură, asta în 2007, iar centralele nu au fost montate nici în 2012”, a spus Nicolae Văcăroiu.

Președintele Curții de Conturi spune că: trebuie găsite mecanisme pentru ca cei care au furat şi au luat bani, şi şi-au făcut averi serioase să înceapă să dea înapoi societăţii. Pe domeniul achiziţiilor, situaţia este grea, trebuie făcut front comun şi bineînţeles că şi Curtea de Conturi este extrem de exigentă şi dură, începând de acum, pentru că după toate calculele sale, se fură prea mult.

Văcăroiu atrage atenția și spune că: urmează cei mai grei ani ai României din foarte multe considerente iar faptul că am intrat pe o guvernanţă fiscală pe care apreciez că nu avea ce căuta acolo până nu-şi rezolvă statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care înseamnă, fără datoria externă, venituri egal cheltuieli – deci suntem la nivelul anului 2012.

Fostul premier al României a concluzionat spunând că o creștere economică este puțin probabilă întrucât agricultura din România a fost distrusă în mare parte.

>